Kívül tágasabb – Évszámháború – Parázsló indulatok – Két tenger ördögei

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világM. M.2017. 05. 08. hétfő2017. 05. 08.
Kívül tágasabb – Évszámháború – Parázsló indulatok – Két tenger ördögei

KÍVÜL TÁGASABB
Visszautasította az RT és a Szputnyik orosz kormánypropaganda-közvetítő sajtóbelépőigénylését Emmanuel Macron francia elnökjelölt. A Kreml-közeli, a magyar közmédiában is sokszor hivatkozott hírcsatorna és rádióadó a politikus szerint hamis híreket gyárt, azon dolgozik, hogy aláássa a kampánya függetlenségét, kedvezőbb színben tüntetve fel Marine Le Pent.

ÉVSZÁMHÁBORÚ
Furcsa dolgot nyilatkozott az amerikai elnök, amikor egy rádiós műsorban történelmi témákra terelődött a szó. Donald Trump a Demokrata Párt első, az ország hetedik elnökét, Andrew Jacksont méltatta, aki ha később született volna, talán polgárháborúra sem került volna sor 1861-ben. A valóságban azonban a rabszolgatartás miatt kirobbant háborút az ültetvényein rabszolgákat dolgoztató, akkor már 15 éve halott Jackson elnök sem akadályozhatta volna meg.

146 éves
korában meghalt a világ legidősebb embere, a Mbah Ghoto (Ghoto nagyapa) néven is ismert Sodimedjo. Az indonéz férfi születési anyakönyvi kivonatát 1870 decemberében állították ki.
Mivel Indonéziában csak 1900-ban kezdték el hivatalosan kiállítani az anyakönyveket, lehet, hogy hibásan jegyezték be Sodimedjo születési dátumát.

PARÁZSLÓ INDULATOK
Gyújtogatás gyanújával indított nyomozást hétfőn a rendőrség Svédországban azután, hogy éjjel kigyulladt az ország legnagyobb síita mecsetje Stockholm egyik elővárosában. A järfällai tűzesetben senki sem sérült meg, az épület homlokzatában és tetejében keletkezett kár.
A tűzben az épület negyede megsemmisült. Svédországban idegengyűlölők és a síitákat ellenségnek tekintő iszlamista terroristák is támadtak már mecsetekre.

KÉT TENGER ÖRDÖGEI
Ismét felütötte fejét a tengeri rablás az Ádeni-öbölben és az Arab-tengeren. Március óta legalább féltucat kalóztámadás történt, míg tavaly egy sem. Az elrabolt vízi járművek között van egy Srí Lanka-i legénységgel kihajózott olajtanker, egy indiai zászló alatt vízre szállt teherhajó és egy pakisztáni tulajdonban lévő élelmiszer-szállító is.

 

Ezek is érdekelhetnek