Víztoronymentés - 500 millió jut erre az uniós milliárdokból

ÚJABB LÁTVÁNYOSSÁGGAL bővül Szombathely turisztikai térképe, a helyiek pedig örülnek, hogy felújítják a város régi víztornyát.

Ország-világKupi Györgyi2017. 05. 08. hétfő2017. 05. 08.

Kép: Szombathely, 2005. szeptember 1. A régi víztorony és környéke a Vas megyei Szombathelyen. MTI Fotó: H. Szabó Sándor, Fotó: H. Szabó Sándor

Víztoronymentés - 500 millió jut erre az uniós milliárdokból
Szombathely, 2005. szeptember 1. A régi víztorony és környéke a Vas megyei Szombathelyen. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Fotó: H. Szabó Sándor

Külső forrásból finanszírozható elképzelés született a helyi védelem alatt álló épület megmentésére és hasznosítására.

A szombathelyi önkormányzat uniós pénzből 3,4 milliárd forintot költhet turisztikai fejlesztésre a Területi Operatív Program keretében.

A képviselők áprilisi ülésükön döntöttek arról, hogy ebből 500 millió forintot a város egyik emblematikus épületére, a Brenner parkban álló víztoronyra fordítanak.

A víztorony 1929-ben épült és 1978-ig üzemelt. Hasznosítására az elmúlt másfél évtizedben több elképzelés született: volt, aki forgó kávézót, más fürdőt álmodott a torony 800 köbméteres medencéjébe. A grandiózus tervekből – befektető híján – semmi nem lett, az épület állapota viszont egyre romlott.

A pályázathoz mellékelt statikai vélemény szerint a bejárat feletti oszlopos párkányzat megrepedt, az egyik pillérlap és a földszinti padlózat megsüllyedt, a falak vizesednek.

A rekonstrukció során a földszinti galériában a víztorony történetét, működését bemutató kiállítást rendeznének be, a kupolatérben Szombathely város történelmét mutatnák be, a víztorony legfelső szintjén található kilátóból pedig azt nézhetnék meg a látogatók, milyen a város felülről.

A belvárostól tízpercnyi sétával megközelíthető torony a város egyik legrégibb parkjában áll, amelyet jelenleg KRESZ-parkként használnak a szombathelyiek. Ennek kiszolgálóépületét lebontanák, az újba pedig a gyerekbiciklik és gokartok tárolója mellé kerülhetne nyilvános vécé, kávézó és szuvenírbolt.

 

Ezek is érdekelhetnek