Információk a tterrortámadás után: tudták, hagyták

Néhány nappal, héttel a manchesteri Aréna előtt történt robbantás után már tudtuk, ki az elkövető, milyen kapcsolat fűzte a radikális iszlámhoz, és ebben kik voltak hűséges fegyverhordozói.

Ország-világM. M.2017. 06. 02. péntek2017. 06. 02.
Információk a tterrortámadás után: tudták, hagyták


Ahogy az lenni szokott, az is kiderült, hogy a világ vezető titkosszolgálatainak korábban is tudomásuk volt minderről, ám Salman Abedit, csakúgy, mint korábban brüsszeli és párizsi terrorista társait, engedték szabadon garázdálkodni.

Az amerikai hírszerzés tudta, hogy az Iszlám Állam készítette elő a terepet a 22 éves líbiai származású, de már Nagy-Britanniában született merénylőnek, akit egyébként több családtagjával együtt radikális iszlamistaként tartott számon a titkosszolgálat, a brit MI5 pedig mindezt hagyta. Salman Abedi ugyanolyan, összeállításához komoly szakértelmet igénylő robbanóanyagot használt, mint a párizsi és a brüs szeli robbantások kivitelezői, mégis gond nélkül rakhatta össze barátaival és üzletfeleivel a szögeket, repeszeket rejtő gyilkos szerkezetet.

A tudás hatalom. Öt nappal később csökkentették a nagy-britanniai terrorkészültséget a manchesteri robbantás után elrendelt legmagasabb, kritikus szintről. Az intézkedés azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb merénylettől. Jobb bele sem gondolni, milyen szupertitkos információk állnak e felelős döntés mögött.

Ezek is érdekelhetnek