Vége nincs munkaidő

Az okostelefont használók többségét „virtuális köldökzsinórként” köti a készülék a munkahelyéhez, ami a legváratlanabb időpontokban csöng, akár az esti órákban vagy a hétvégén is.

Ország-világHabik Erzsébet2017. 06. 20. kedd2017. 06. 20.
Vége nincs munkaidő

A magyar felnőttek 86 százalékának ott a zsebében az okostelefon, és 78 százalékuk a szabadidejében is elérhető marad a munkáltatója számára – derül ki az eNet és a Magyar Telekom internetgazdaságról szóló kutatásából.

Tízből hét válaszadó rendszeresen telefonál magánügyben a munkaidejében.

Több mint felük SMS-t ír vagy olvas, csetel és e-mailezik is. Ugyanennyien a legkevésbé sem a munkával kapcsolatos internetes tartalmakat böngészik, helyettük inkább a közösségimédia-oldalakat és az online híroldalakat látogatják. Az állandó online jelenlét miatt mindinkább összemosódnak a munka és a magánélet határai.

Akadnak ennek előnyei: a válaszadók többsége szerint jó, hogy rögtön látják a beérkező e-mailjeiket, és hasznosnak tartják, hogy fontos ügyben bármikor elérhetők. Hatékonyabban oszthatják be az idejüket, ha például kis „üresjárat” támad a munkában, intézhetik a magánügyeiket.

Ami a hátrányokat illeti, a válaszadók fele úgy tapasztalta, hogy mivel bármikor hívható, a kollégái akkor is őt keresik a problémáikkal, amikor éppen nem dolgozik. Sokan pedig otthon sem tudnak igazán kikapcsolni, ha tudják, hogy bármikor csönghet a készülék.

Franciaországban már megoldották, hogy a dolgozóknak ne kelljen szabadidejükben e-maileket olvasgatniuk. Ez év januárjától lépett életbe a „lekapcsolódáshoz való jog”. A szabályozás célja, hogy megóvja az embereket a túlhajszoltságtól. Bár a franciáknál csupán 35 órás a munkahét, a dolgozók 60 százaléka a munkaidején kívül is figyelemmel kíséri a vállalati levelezést, ami pedig növeli a stresszt. Az új törvény a szakszervezetek nyomására született.

Ezek is érdekelhetnek