Sportnapló: összeállításunk a vizes-vb-ről

Palágyi Béla Sportnapló rovata, F. Tóth Benedek hírösszeállításával.

Ország-világPalágyi Béla2017. 07. 21. péntek2017. 07. 21.

Kép: Balatonfüred, 2017. július 18. Rajtolnak a versenyzők a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyszámának döntőjében Balatonfüreden 2017. július 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, Fotó: Szigetváry Zsolt

Sportnapló: összeállításunk a vizes-vb-ről
Balatonfüred, 2017. július 18. Rajtolnak a versenyzők a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyszámának döntőjében Balatonfüreden 2017. július 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

Budapest a 17. FINA-világbajnokság megnyitóján kékbe öltözött – és milyen jól állt neki! Nem véletlen a domináló színválasztás, hiszen fővárosunkban található a legtöbb fürdő, vizes létesítmény a világon, így a vb ünnepélyes aktusán cseppfolyós közegünkkel illett megmutatkoznunk. Szép volt a kék Budapest, ötletesek a rendezők, s a külföldi néző, aki a családi térképen a magyar fővárost nem karikázta be a jövőbeli utazások között, alighanem víziszonyban szenved.

A nyíltvízi úszás versenyeit Balatonfüreden rendezik, elsőként a nők vágtak neki a 10 kilométeres távnak. Az Amerikából hazatért Olasz Anna boldog mosollyal fogadta 8. helyezését, s vár még rá a 25 kilométeres táv, ahol ennél is jobb eredményt remél. A másik magyar, Sömenek Onon Kata 27. lett. A férfiak is megmártóztak a Balatonban: 5 kilométeren kezdtek, a veszprémi Rasovszky Kristóf élete első felnőttversenyén a 7. helyen végzett. Aztán 10 kilométeren még előrébb lépett, az 5. helyet csípte el, amihez a célfotó segítsége is kellett. Még hátra van a 25 kilométer, ahol akár érmet is találhat a magyar tengerben.

Nem lennénk magyarok, ha nem a vízilabdát vártuk volna a legjobban a versenyek első felében. Itt is a nőké az elsőség: Japánnal mérkőztek, a bemutatkozás jól sikerült, habár a 20-11-es győzelmünkön is fanyalogtak a szakemberek, mondván, a 11 kapott gól kissé sok. Azért mindenki csettintett a 20 dobott találatra, melyek felét Bujka Barbara és Keszthelyi Rita szerezte. A férfiak Ausztráliával találkoztak, tőlük már kaptak ki a pólótörténelem során. Ez nem most ismétlődött meg, látványos meccsen 13-3 arányban elgázoltuk a távoli kontinens csapatát. A kapuban Nagy Viktor bravúrsorozata és Varga Dénes fontos góljai adták a győzelem alapját, 7200 néző ünnepelt a Hajós Alfréd uszodában.

Persze vannak versenyszámok, ahol leginkább másoknak szurkolhatunk, és jó házigazdaként ezt meg is tesszük: gyönyörködni lehet a szinkronúszásban, az ugrószámokban.

Belül azonban csak azt mondjuk: jöjjenek már Hosszú Katinkáék!

Palágyi Béla
 

VB-HÍREK

ÜNNEPI GYŐZELEM. Az ausztrálok elleni mérkőzés napján ünnepelte 43. születésnapját Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, akinek a győzelem után a Hajós Alfréd uszodában, nyolcezer ember énekelte el: Boldog születésnapot!


AZONNALI KEDVEZMÉNY. A vizes világbajnokságra érkező amerikai delegáció vezetői drágállották a budapesti szállodai és speciális étkezési költségeket, de reklamációjukat követően máris harminc százalékkal kevesebbet kell fizetniük. Eredetileg fejenként nyolcvanötezer forintra jött volna ki egy napjuk, így azonban már hatvanezret sem kell fizetniük.


ÖNKÉNTES SEGÍTSÉG. Elhúzódó doppingellenőrzés miatt lemaradt a csapatbuszról a kínaiak három méteren ezüstérmet szerző műugrója, Cao Jüan. Az olimpiai bajnok sportoló a Duna Aréna előtti buszmegállóban várta a következő járatot, amikor az egyik önkéntes felajánlotta, hogy elviszi a szállására. Cao Jüan a kedvességért cserébe az önkéntes feleségének elküldte a virágcsokrot, amit a dobogón állva kapott.


SZTÁR A STADIONBAN. Ashton Kutcher amerikai filmszínész feleségével, a szintén színész Mila Kunissal és két gyerekével látogatott ki a budapesti vizes vb eseményeire. Azt kérte a média munkatársaitól, ne készítsenek olyan képet róluk, amelyen a gyerekek is láthatóak. A jegyvásárlás szabályzata szerint azonban minden látogató azt is vállalja, hogy felvétel készül róluk.

F. T. B.

Ezek is érdekelhetnek