'A fiúm impotens!' - Buga doktor szerint is súlyos volt az ügy, de nem életveszélyes

Ezt írtuk… a Szabad Föld hetilap hasábjain augusztus harmadik hetében.

Ország-világSZF-ajánló2017. 08. 24. csütörtök2017. 08. 24.
'A fiúm impotens!' - Buga doktor szerint is súlyos volt az ügy, de nem életveszélyes

1947.
A Magyar Kommunista Párt teljes súlyával őrködik a választások szabadsága és tisztasága felett. Rákosi Mátyás: „Az MKP a maga részéről garantálja a szabad választásokat és a népakarat szabad nyilvánítását.” Fontos tudnod, ha nem szerepelsz a választói jegyzékben, feltétlenül élj felszólamlási jogoddal, mert a pártnak minden szavazatra szüksége van! Továbbá: a választói törvény értelmében bárkinek jogában áll felszólalni az ellen, ha az összeíró bizottság fasisztát vagy reakcióst vett fel az ideiglenes névjegyzékbe!

1957.
Volt háza kertjébe temetik Gárdonyi Gézát. Eger város nagy fiának földi maradványait, amelyek eddig az egri vár bástyája mellett voltak eltemetve, exhumáltatják, s Gárdonyi Géza végrendelete szerint volt háza kertjében helyezik el. Szeptember végére tervezik a szertartást, amit az író kívánsága szerint csillagos este, fáklyafény mellett tartanak meg.

1967.
Augusztus 6-án, 79 éves korában elhunyt Áprily Lajos József Attila-díjas költő, műfordító. Gyötrő testi megpróbáltatások után örökre lehunyta fáradt szemét a szép szó és az emberszeretet egyik legnagyobb magyar énekese. Korunkban alig akadt költő, aki hozzá hasonló elevenséggel, a színek oly álmélkodtató gazdagságával szólt volna a természet szépségeiről; sorsa éppen a látás élményétől fosztotta meg betegsége utolsó szakaszában. Többé nem kaphatunk verset Áprily Lajostól.

1977.
S. O. S. jelige használatára csak annak van joga, aki olyan ügyben kér tanácsot vagy segítséget, ami életbevágó, mert ez az életveszedelem jele. Ezért nem értem annak a kedves olvasónknak a levelét, aki ezalatt a jelige alatt azt írja, hogy – idézem –: „a fiúm impotens!”. Ha ez valóban így van, akkor az ügy tényleg súlyos a levélírónak is, a fiúnak is, de életveszedelemnek a legjobb indulattal sem nevezhető. A tüzet oltani kell, a harangok félreverése kevés.
(Buga doktor)

1987.
A MOGÜRT Külkereskedelmi Vállalat az idén egyedül Ladából 41 500 darabot hoz be, ami az utóbbi hat év óta a legnagyobb tétel. Az idei szállítmányban 3310 Lada Samara típus is szerepel. Az összes márkát tekintve ebben az évben 145 ezer autó érkezik Magyarországra. Terven felül ötezer 126-os Polski Fiatot és 3500 Skodát is sikerült megvásárolniuk, az indiai Maruti céggel pedig sikerült olyan kooperációs megállapodást kötni, melynek értelmében magyar műszerfalakért 500 Maruti kiskocsi érkezik hazánkba.

1997.
Az „Én így csinálom” pályázatukhoz egy ötlettel szeretnék hozzájárulni. Bevallom, nem én találtam ki, hanem egy amerikai farmertől láttam. Az újonnan ültetett facsemetéknek vagy bármilyen más növénynek az eredési esélye jelentősen javul, ha az ültetett fácska mellé egy nagyobb méretű hordót vagy műanyag tartályt állítunk. Ennek aljára egy kisméretű furatot készítünk, a vízzel feltöltött tartályból lassan szivárgó víz folyamatosan nedvesen tartja a talajt a kezdeti kritikus napokban.

2007.
Kaposváron tesztelték a városi forgalomban a svéd Scania bioetanollal működő autóbuszát. A városlakók jól fogadták a járatot, ugyan némelyik utas pálinkafőzde-szagúnak, mások pirított tökmagillatúnak ítélték. Bár az ökobusz 48 százalékkal több üzemanyagot fogyaszt, mint a hagyományos üzemű járművek, de mivel a bióüzemanyag 95 százaléka bioetanol, és 5 százaléka egy speciális adalék, összességében gazdaságosabban üzemeltethető az eddigi buszoknál. Svédországban az eljárás egyre jobban terjed, Magyarországon azonban jelenleg még alig tucatnyi, bioetanollal üzemelő gépjármű található, igaz, egyelőre még csak két bioetanolkút üzemel.

Ezek is érdekelhetnek