Elkerülhető csapda

Minél előbb kezdődik meg a Mátrai Erőmű jövőjének felelős átgondolása, annál könnyebb lesz az átállás a korszerű, megújuló források általi villamos energia termelésére, ismertette a WWF Magyarország álláspontját érdeklődésünkre Vaszkó Csaba, a természetvédelmi szervezet éghajlatváltozás és energia program vezetője. A döntően lignittüzelésű erőműben ugyanis 2000-en keresik a kenyerüket, közvetve pedig további tízezer ember számára jelent megélhetést – viszont a szénerőművek világszerte leáldozóban vannak.

Ország-világHardi Péter2017. 08. 24. csütörtök2017. 08. 24.
Elkerülhető csapda


A légúti megbetegedések és az éghajlatváltozás miatt joggal szigorodó előírásoknak a széntüzelésű erőművek egyre nagyobb költségekkel tudnak csak eleget tenni, ezért üzemeltetésük egyre kevésbé kifizetődő.

A Mátrai Erőmű tulajdonosai az értékesítésben gondolkodnak ahelyett, hogy a korszerű megújuló energia termelése felé terelnék a céget. Ha ugyanis pénzügyi befektetők tulajdonába kerül a Mátrai Erőmű, akkor félő, hogy azok az átalakítás helyett kiveszik belőle, amit a szigorítás életbe lépése előtt még lehet, majd sorsára hagyják, aminek óhatatlanul munkahelyek megszűnése, elvándorlás lesz a vége – ahogy az történt már számos hasonló esetben Spanyolországtól kezdve Németországig. Jó lenne ezt a csapdát elkerülni – figyelmeztetett a szakértő.
 

Ezek is érdekelhetnek