Vadas utak

Őzek, szarvasok és vaddisznók miatt több baleset történik az utakon, és akár a kerítéssel védett autópályán is előfordulhat, hogy vad téved az úttestre.

Ország-világ-ftb-2017. 08. 24. csütörtök2017. 08. 24.
Vadas utak

Kiss Csaba rendőr alezredes az M1 egyik műsorában arra hívta fel a figyelmet, „a vadak párzási időszakának beálltával fokozott óvatosságra van szükség az utakon, hogy elkerülhetőek legyenek a vad gázolása miatti balesetek”.

Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság főtitkára szerint ugyanakkor a személyi sérülésekkel járó közúti baleseteknek mindössze egy százaléka történik állatok miatt. Az esetek harmada súlyos, kétharmaduk pedig könnyű sérüléssel végződik.

Kiss Csaba emlékeztetett arra, hogy az utakon táblával jelzik a vadveszélyt, így ezeken az útszakaszokon fokozott figyelemmel és lassabban kell haladni. Augusztus közepével véget ér az őzek párzási időszaka, szeptemberben viszont kezdődik a szarvasoké. A kötelező felelősségbiztosítás csak akkor fedezi a balesetek okozta kárt, ha a közúti forgalomban részt vevő járműnek volt biztosítása.

Ezek is érdekelhetnek