Veszélyes tudatlanság

HA MINDEGY LENNE, mit tanítanak az iskolában, nem feltétlenül volna szükség tanárra. Sem tananyagra. Igaz, akkor számos olyan ismeret terjedne el a világban, amelynek nem feltétlenül van köze a valósághoz, vagy éppen tévedésen alapul. Bár, ha jobban megnézzük, erre azért így is akad néhány érdekes példa.

Ország-világF. Tóth Benedek2017. 09. 03. vasárnap2017. 09. 03.

Kép: Backdropped by Earth's horizon and the blackness of space, the International Space Station appears to be very small as it moves away from Space Shuttle Endeavour in this 19 August, 2007 NASA handout image. Earlier the STS-118 and Expedition 15 crews concluded nearly nine days of cooperative work onboard the shuttle and station. The lower portion of Italy is visible at left. AFP PHOTO/HO/NASA RESTRICTED TO EDITORIAL USE GETTY OUT / AFP PHOTO / NASA / HO, Fotó: HO

Veszélyes tudatlanság
Backdropped by Earth's horizon and the blackness of space, the International Space Station appears to be very small as it moves away from Space Shuttle Endeavour in this 19 August, 2007 NASA handout image. Earlier the STS-118 and Expedition 15 crews concluded nearly nine days of cooperative work onboard the shuttle and station. The lower portion of Italy is visible at left. AFP PHOTO/HO/NASA RESTRICTED TO EDITORIAL USE GETTY OUT / AFP PHOTO / NASA / HO
Fotó: HO

Márpedig a Föld lapos! Pár hete megint hangerőre kaptak az interneten és a sajtóban, akik állítják, hogy bolygónk nem gömbölyű.

A lapos-Föld-hívőknek ráadásul nem kevés követoje akad szerte a világban. Hivatkozásuk lényege csak annyi, hogy minden tétel és kutatás, ami a Föld gömbölyűségét bizonyítja, hamis. Merthogy a Föld korong alakú, s föléje búra borul. Ha pedig valaki elindulna, mondjuk, a Déli-sark felé, hatalmas jégfalba ütközne.

Magellán hajói sem kerülték meg a Földet, hanem úgy haladtak előre az óceánon, ahogyan egy bakelitlemez barázdáiban fut a tű: körbe-körbe.

A Magyar Tudományos Akadémia honlapján Csaba György Gábor csillagász kényszerült cáfolni a lapos-Föld-elméletet: a Föld gömbölyűségét számos fizikai és matematikai példával igazoló cikkének bevezetojében ezt írja: »Ha nincs is semmi alapja, könnyű a kételyt terjeszteni – könnyebb, mint megérteni a tényeket.

Legalábbis általában, bár elofordulhat, hogy az „új” elmélet sokkal nehezebben érthető, mint a tudomány álláspontja.« S mint megjegyzi, Arisztotelész (i. e. 384–322) már az ókorban bebizonyította, hogy a Föld gömb alakú: a kikötohöz közeledo hajónak előbb az árboccsúcsa tűnik fel, majd maga az árboc, a vitorlázat, idovel pedig a hajótest – s ha ez mindenütt a világon így van, akkor az a vízfelület görbülését jelzi.

De ne gondoljuk, hogy nincs példa más, a mai tudományos ismeretektől eltérő elméletekre. Olyanok is akadnak, akik abban hisznek, hogy a Föld belül üreges. Az üregben belül pedig egy központi Nap ragyog, s odabent mindenki örök életet él. Bár ez a feltételezés szembemegy a lapos-Föld-hívőkével, ám az, hogy ilyen is akad, annak veszélyére hívja fel a figyelmet, mi is vár az emberiségre, ha egy ország például a nulla felé közelíti a közoktatásban a földrajz, a fizika, a kémia vagy éppen a biológia tanítását.

A tudomány története így is tele van érdekes felfedezéssel és véletlennel, amelyek azt bizonyítják, hogy még a tudós is tévedhet. Lord Kelvin brit fizikus és matematikus például azt mondta 1885-ben, hogy „a levegőnél nehezebb tárgyak sohasem fognak repülni”, ám alig tizennyolc évvel késobb elemelkedett a földről Orville és Wilbur Wright a levegőnél igencsak nehezebb találmánya, a repülőgép. Igaz, maguk a testvérek is így fakadtak ki az egyik sikertelen repülési kísérlet után: „Az ember még ezer évig nem fog repülni!”

Nos, ebben igazuk volt, hiszen az ember, szárnyak hiányában, ma sem tud önmagától repülni, de energiával hajtott tárgyak segítségével – kihasználva a levegő felhajtóerejét – csodás dolgokra képes. Vagy vegyük például egy amerikai bankár jóslatát, amikor 1903-ban a Ford T-modellje kapcsán kijelentette, hogy „a lovakat mindig is használjuk, az automobil pedig múló szeszély marad”. Ha látná, hány száz lóerős gépek száguldoznak manapság az utakon, tátva maradna a szája. Akárcsak Mary Sommervillé, a brit rádiózás egyik legnagyobb alakjáé, aki 1948-ban még úgy gondolta, hogy a televíziózásnak nincs nagy jövője. De ezzel nem állt egyedül, hiszen 1955-ben még maga a Toshiba elnöke is úgy vélte: a japánok túl szegények ahhoz, hogy televíziót vehessenek. Egy-két évtized múlva aztán nagyot fordult a világ.

A tévedések vagy kishitűségek okaira persze akad magyarázat.

A véleményformálót mindig befolyásolja valami: vagy a sorozatos kudarcai, vagy túlságosan beleragad az elméletbe, amely meghatározza a mindennapjait. Ezért hallani aztán olyasmikről, miszerint a Föld lapos. A tudomány ereje amúgy éppen ebben rejlik: nem ragad le téveszméknél, hanem halad a maga útján. Mert hol tartanánk ma, ha például a mérnökök elhitték volna, amit a New York Times 1936-ban írt: „Egy rakéta sosem lesz képes elhagyni a Föld légterét” – miközben Konsztantyin Ciolkovszkij orosz tudós már 1903-ban megalkotta az első kozmikus sebesség fogalmát, az erőét, amelynek segítségével ki lehet lépni a világűrbe, s ami alapján végül is megalkották a fokozatosan leváló rakétahajtóműveket.
 

Ezek is érdekelhetnek