Népviseletest vegyenek!

Ősszel, a nagy munkák végeztével, miután pincébe került az újbor, megérett a gesztenye, a pécsváradiak meghívták a távoli rokonságot, és a fiataloknak alkalmat teremtettek az ismerkedésre.

Ország-világHajós2017. 10. 20. péntek2017. 10. 20.
Népviseletest vegyenek!


A legények megnézhették a lányokat, az esti bálban közel kerülhettek egymáshoz, másnap pedig a pécsváradi nagyvásárban megvehették a mézeskalácsszívet, a jegyajándékot. Ezt a több száz éves néphagyományt újították meg ötvenegy éve a településen.

A Leányvásár pedig egyre színesebb és népszerűbb lett. Idén október 20-án délután népdaléneklési versennyel kezdődik a háromnapos ünnep. Szőtteskiállítás nyílik a művelődési központban, lesznek koncertek és utcabál.

Szombaton a pécsváradi városi zenekar ébreszti az alvókat, egész nap népzenei és néptáncbemutatók követik egymást. Délben bemutatkoznak a Leányvásár szépe népviseletbe öltözött jelöltjei, akikre ettől az időponttól lehet szavazni a délutáni eredményhirdetésig.

Lesz, aki előszedi a nagyszülőktől megmaradt öltözetet, más újat varrat, leginkább a sárközi formájút – kevés helyen lehet napjainkban ennyi szép népviseletet látni egyszerre. Szombaton és vasárnap a kora délutáni órákban bábszínház, ügyességi játékok és fa kalandpark várja a gyerekeket.

A borudvarban a borok és a gasztronómia mellett közös gesztenyesütésre kerül sor a Pécsvárad és Zengővárkony körüli szelídgesztenyés terméséből. Esténként pedig egymást követik a koncertek.
 

Ezek is érdekelhetnek