'Az a nő meg miért legyen boldog, ha én nem lehetek az?'

Ezt írtuk november harmadik hetében a Szabad Föld hetilap hasábjain.

Ország-világSZF-ajánló2017. 11. 21. kedd2017. 11. 21.
'Az a nő meg miért legyen boldog, ha én nem lehetek az?'


1947.
Saját hirdetés és versike:
Szabad Föld újságnak legolcsóbb az ára, ez való a magyar család asztalára! * Ha nehéz a sorsod, hogyha bánatod van, senki se vigasztal a Szabad Földnél jobban! * Ugye várva-várod a hű Szabad Földet, szerezzél hát néki előfizetőket! * Asszonyok, leányok, kismagyarok népe, csak a Szabad Földet veszi a kezébe! * Itt az írás, olvassátok, / Vigyétek szét messzire, / Hadd siessen, hadd repüljön / Házról házra jó híre. / Megint megjött a Szabad Föld, / Minden ajtón kip-kopog, / Barátait úgy köszönti, / Ahogyan a szív dobog.

1957.
A Fémtömegcikk Művekben hosszabb ideje kísérleteznek olyan mosógép előállításával, amely nemcsak a mosástól, hanem a nedves ruha kicsavarásának fáradságos műveletétől is megszabadítja a háziasszonyt. Most sikerült olyan mosógépet előállítaniuk, amely centrifuga segítségével víztelenít. Ezáltal a ruha nedvességtartalma oly csekély, hogy azonnal vasalható, illetve rövid idő alatt meg is szárad. Az új mosógép gyártására várhatóan a jövő év elején kerül sor.

1967.
A vendéglátóipar 20 ezer szálláshellyel, 60 ezer kempingférőhellyel rendelkezik a Balaton partján, a fizetővendég-szolgálat még további 9 ezerrel. Budapesten alig 8 ezer szálláshely található, ezért főidényben, a Műszaki Egyetem 1400 férőhelyes kollégiumát is igénybe veszi az IBUSZ. Ennek ellenére ez év szeptemberéig 3,6 millió külföldi látogatott hazánkba, miközben a magyarok közül 700 ezren utaztak külföldre, ebből 60 ezren kapitalista országokba.

1977.
Kívülről minden tökéletesnek látszott, nyoma sem volt semmiféle viszálykodásnak, úgy tűnt: tökéletes az egyetértés. Majd robbant a bomba: az Illés együttes feloszlott. A nagyágyúk új csapatot alapítottak, a Fonográfot. A magára maradt orgonista, az addigi társulat névadója elhatározta, hogy nem adja fel, s a régi névvel új együttest állított össze. Az új csapat tervezi, hogy hamarosan elkészül első nagylemezével. A színpadképet és a hangzást egy csinos, fiatal énekesnő: Serfőző Anikó erősíti.

1987.
Van két szép lányom, férjem, nyaralóm, kocsim, pénzem. A férjem nem iszik, nem dohányzik, ha velem van, rendes. De milyen áron! Több mint tíz éve van szeretője. Mindent megtettem, hogy elválasszam őket, de azt mondják, hogy szeretik egymást, s ha nekem ez nem tetszik, váljak el. El kell tűrjem, hogy hármasban megyünk nyaralni, hármasban szilveszterezünk, s a férjem heti egyszer a nőnél alszik. Az az elvem, hogy a család maradjon együtt. Különben anyagilag is rosszul járnék, az a nő meg miért legyen boldog, ha én nem lehetek az?

1997.
A pesszimizmusból és a történelmi tapasztalatokból fakadóan a magyarok egy kicsit cinikusak. Mintha folyton gyanakodnának, hogy az ember nem is azt gondolja, amit mond, valami rejtett szándékot gyanítanak. És az is jó volna, ha megváltozna a magyarok túlpolitizáltsága. Demokrata párti vagyok, mégis számos kitűnő barátom republikánus. Számomra elképzelhetetlen, hogy ha meghívnak valahova, megkérdezzem: demokrata vagy republikánus a házigazda. A pártpolitika fontos a parlamentben, a választáskor, de az emberi kapcsolatokban jobb elfeledkezni róla.
(Donald Blinken amerikai nagykövet)

2007.
Miska bácsi levelesládája – jól emlékszünk még a valamikori, fogalommá vált rádióműsorra. Miska bácsi, vagyis Padisák Mihály életművéből most kiállítás nyílt. Az ötven rádiós év emlékeit őrzi az a negyedmillió levél, fotók, amiket kapott, s amelyekre – mindegyikre! – válaszolt is. A háromezer önálló rádiós műsorának csak a felét teszi ki a lemezes- és a levelesláda. Számos színházi bemutatója volt, huszonegy könyv szerzője.
 

Ezek is érdekelhetnek