Feltételes szabadság

A katalán függetlenségért nem kevés populista felhanggal vívott harc egy brüsszeli bíróság tárgyalótermében folytatódott, miután Carles Puigdemont és kormányának több tagja váratlanul Belgiumba menekült, és ott tartóztatták le őket.

Ország-világM. M.2017. 11. 12. vasárnap2017. 11. 12.

Kép: Catalan leader Carles Puigdemont arrives at a press conference in Brussels, Tuesday 31 October 2017. Spanish media report dismissed Catalan Regional President Puigdemont has left Spain and travelled to Brussels after the Catalan regional parliament voted last Friday to declare independence. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK, Fotó: NICOLAS MAETERLINCK

Feltételes szabadság
Catalan leader Carles Puigdemont arrives at a press conference in Brussels, Tuesday 31 October 2017. Spanish media report dismissed Catalan Regional President Puigdemont has left Spain and travelled to Brussels after the Catalan regional parliament voted last Friday to declare independence. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Fotó: NICOLAS MAETERLINCK

Feltételesen és óvadék nélkül ugyan szabadlábra helyezte egy belgiumi vizsgálóbíró a volt katalán elnököt és feloszlatott kabinetjének Belgiumban tartózkodó négy tagját, akik ellen európai elfogatóparancsot adtak ki Spanyolországban, ám ügyük ezzel korántsem tekinthető lezártnak. Több mint tíz órán át tartó kihallgatás után addig kerültek feltételesen szabadlábra, amíg az illetékes bíróság nem dönt arról, hogy kiadhatók-e a spanyol hatóságoknak. Bírósági engedély nélkül nem hagyhatják el az országot, és 15 napon belül meg kell jelenniük a bíróságon.

Carles Puigdemont és volt miniszterei vasárnap adták fel magukat a belga rendőrségen. A dél-európai országban egyebek mellett lázadás, zendülés és hűtlen kezelés miatt indítottak ellenük büntetőeljárást. A volt katalán kormány nyolc tagját is előzetes letartóztatásba helyezte a spanyol központi büntetőbíróság.

 

Ezek is érdekelhetnek