Ők is akarták? Hátrányos helyzetből – Vérdíj – Csak töredék – Kivonulás Londonból – Hírmorzsák

-

Ország-világM. M.2017. 11. 24. péntek2017. 11. 24.
Ők is akarták? Hátrányos helyzetből –  Vérdíj –  Csak töredék –  Kivonulás Londonból – Hírmorzsák

HÁTRÁNYOS HELYZETBŐL
A romániai gyermekek több mint fele nem jár óvodába – derül ki a román Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) közleményéből.Tavaly 49,2%-uk élt szegénységbenés kirekesztettségben. Ez az arány kétszerese az uniós átlagnak, és a tagállamok közül náluk a legmagasabb. A szegénységnek legkevésbé Dániában (13,8%), Finnországban (14,7%), Szlovéniában (14,9%) és Csehországban (17,4%) vannak kitéve a gyermekek.


100 millió
rúpiás, azaz 400 millió forintos vérdíjat ajánlott fel az indiai hindu nacionalista párt egyik vezetője annak, aki lefejezi egy bemutatás előtt álló bollywoodi film női főszereplőjét és rendezőjét. Kritikusa szerint a Padmavati című történelmi dráma tiszteletlenül kezeli egy hindu királynő és egy muzulmán uralkodó kapcsolatát. A film forgalmazását elhalasztották.


CSAK TÖREDÉK
A Grazi Egyetem visszaad Görögországnak 26 antik műtárgyat, amelyeket a második világháborús náci megszállás idején tulajdonítottak el. A műtárgyakat Julius Ringel osztrák származású német tábornok csempészte ki 1941-ben a Kréta szigetén lévő knósszoszi régészeti lelőhelyről, majd 1945-ben felajánlotta azokat a Grazi Egyetemnek.


KIVONULÁS LONDONBÓL
Párizsba költöztetik az Európai Bankhatóságot (EBA) Londonból az Egyesült Királyság európai uniós tagságának tervezett megszűnése után – döntött az EU-tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn Brüsszelben. A szervezet új székhelyének elnyeréséért eredetileg nyolc tagállam pályázott. A banki szabályokat megszövegező és koordináló EBA befogadására Frankfurtot, Dublint, valamint Bécset tartották a legesélyesebbnek.


ŐK IS AKARTÁK?
A The New York Times című amerikai napilap hétfőn felfüggesztette megbízatásából fehér házi tudósítóját: Glenn Thrusht négy nő azzal vádolta meg, hogy szexuálisan zaklatta őket, amikor még pályakezdő újságírók voltak. Thrush beismerte ezt, de hangsúlyozta: valamennyi esetben a nők beleegyezésével történt minden.
 

Ezek is érdekelhetnek