Olasz gyász - Szigor - Járj néha tilosban! - Harmadik nem - Hírmorzsák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világM. M.2017. 11. 17. péntek2017. 11. 17.
Olasz gyász - Szigor - Járj néha tilosban! - Harmadik nem - Hírmorzsák


OLASZORSZÁG GYÁSZOL 
Sírva búcsúzott a közönségtől Gianluigi Buffon, miután Olaszország a svédek elleni 0-0-val elbukta a labdarúgó-világbajnoki pótselejtezőt. Hiába a harcias hangulat, az olasz közönség kifütyülte a svéd himnuszt, a négyszeres világbajnok csapat 1958 óta először marad le a világbajnokságról, azt a tornát speciel Svédországban rendezték meg. A válogatott 39 éves kapusa hivatalosan is bejelentette, hogy nem folytatja az olasz válogatottban.

FOKOZÓDÓ SZIGOR
Több ezren tüntettek az abortusz teljes betiltása ellen Brazília legalább tizennégy nagyvárosában. Brazíliában ugyanis csak három esetben engedélyezett az abortusz: ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, ha a magzatban az agy kialakulásának hiányát diagnosztizálták, vagy ha a terhességet nemi erőszak okozta. A brazil törvényhozás november 8-án hagyott jóvá egy törvénymódosítást, amely az élet védelmének szükségéről szól. A módosítás leszögezi: az élet a fogantatáskor kezdődik.

JÁRJ NÉHA TILOSBAN!
A világ egyik legszigorúbban őrzött határszakaszán, az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált zónában egy észak-koreai katonának sikerült átszöknie a déli oldalra, miközben a katonatársai lőttek rá, sőt el is találták. A szökevény katona Panmunjom faluban hagyta ott az őrhelyét és szaladt át a határon. A katona szökése rendkívüli: az 1953 óta szigorúan védett, 250 kilométer hosszú és 4 kilométer széles, szögesdróttal és aknákkal beszórt demilitarizált zónán keresztül délre szökni szinte lehetetlen.

HARMADIK NEM
Németországban be kell vezetni a harmadik nemet az anyakönyvezésben, döntött az alkotmánybíróság. Ennek alapján lehetővé kell tenni nemük pozitív meghatározását azoknak az interszexuális embereknek, akik sem férfiként, sem nőként nem definiálhatók. A határozat szerint ezeket az embereket az „inter”, a „vegyes” vagy más pozitív tartalmú névvel kell illetni az anyakönyvben. Az egzakt megnevezés az interszexuális ember, ami azt jelenti: a nemi anatómiai jegyek olyan kombinációjával rendelkezik, amelyek sem a férfiak, sem a nők esetében nem szokványosak.

 

Ezek is érdekelhetnek