Felhőben a betegadatok

Akár többször is vissza kell menniük a betegeknek a gyógyszert felíró orvoshoz, mert a novembertől bevezetett e-recept nem korrigálható, amennyiben például a recepten szereplőhöz képest más hatóanyag-tartalmú szert tart a patika. Főleg az idős háziorvosok szokják nehezen az új, „felhőalapú” rendszert, ezért az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) döcögősen indult.

Ország-világPalágyi Edit2018. 01. 18. csütörtök2018. 01. 18.

Kép: gyógyszertár alma patika apotéka recept vény 2012 06 09 Fotó: Kállai Márton

Felhőben a betegadatok
gyógyszertár alma patika apotéka recept vény 2012 06 09 Fotó: Kállai Márton

„Sok beteg azt gondolja, nem is kell többet orvoshoz mennie gyógyszert felíratni, elég, ha a patikában lekérik a felhőből, mit kell szednie” – magyarázta egy egri patikus, milyen tévhitek élnek a betegekben. A mostani, átmeneti időszakban a páciensek a korábbi vény helyett úgynevezett felírási igazolást kapnak, azzal kereshetik fel a patikát. Később csak a személyi igazolványukat, illetve a tajkártyájukat kell majd magukkal vinni.

Az e-recept bevezetése azért is döcögős – vélik a gyógyszerészek –, mert az orvosokban nagy az ellenállás.

A háziorvosok zöme már közel áll a nyugdíjhoz, egy részük nem szívesen áll át az új rendszerre, amely sok helyütt még nem is üzemel tökéletesen.

Megesik: a patikus azért imádkozik, hogy ne fagyjon le megint a számítógépes hálózat. A gyógyszertárakban azt láttuk, hogy az e-recept nem támogatja a rugalmas megoldásokat. Így például, ha a doktor egy szerből 100 mg-os hatóanyagút ír fel, de csak 50 mg-os akad a patika készletében, azt nem adhatják ki. Nincs mit tenni, a betegnek vissza kell ballagnia a rendelőbe új receptért. Egerben arról számoltak be a patikusok: január elején a vények legfeljebb 10-20 százaléka volt e-recept, a többi még a hagyományos.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban ugyanakkor a kérdésünkre azt válaszolták: az EESZT-t novemberben teljeskörűen bevezették, amibe beletartozik az e-beutaló, az e-recept, az e-lelet.

– Ha egy kicsit is akadozik az internetelérés, máris akaszthatom ki a „zárva” táblát. Nem tudunk létezni, ha nem működik a rendszer.

Ez még a városokban is előfordul, a kisebb falvakban pedig különösen nehézkes lehet a 24 órás internetkapcsolatot elérni. Az is nehezíti a munkánkat, hogy még nincs naprakészen összefésülve az orvosok és a gyógyszertárak rendszere. Így előfordul, hogy a doktor olyan gyógyszert ír fel, amelyik még vagy már nem kapható a patikákban – tudtuk meg dr. Mervai Lászlótól, az egri Mervai Gyógyszertár vezetőjétől, aki szerencsés, mivel még nem kapott olyan receptet, amit technikai hiba miatt ne finanszírozott volna a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, de akadnak kollégái, akik rosszabbul jártak. Ezzel együtt úgy gondolja, ha egyszer majd olajozottan működik a felhőalapú rendszer – amely az EESZT-ben tartja nyilván a betegek adatait –, az igen hasznos lesz. Egyelőre azonban a kelleténél több kapkodással és problémával szembesülnek.

Ezek is érdekelhetnek