Jók közt a legjobbak

A magyar konyhának nincs oka szégyenkezni: egyre több helyen ehetünk finomat, minőségi alapanyagokból. Igaz, aki a legjobb éttermeinkben szeretne jóllakni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Ország-világHardi Judit2018. 02. 27. kedd2018. 02. 27.

Kép: Anyukám mondta étterem encs vendéglátás gasztronómia Dudás Szabolcs és Szilárd 2014 02 12 Fotó: Kállai Márton

Jók közt a legjobbak
Anyukám mondta étterem encs vendéglátás gasztronómia Dudás Szabolcs és Szilárd 2014 02 12 Fotó: Kállai Márton


Elfogultak vagyunk, ha a magyar gasztronómia kerül szóba, hazahúz a szívünk, megingathatatlanul hisszük, ez az egyik legérdekesebb, legfinomabb konyha. Látjuk azt is, az éttermi kultúra folyamatosan fejlődik, egyremásra nyitnak a jobbnál jobb helyek vidéken és a fővárosban egyaránt. A fejlődést szakmai díjjal is jutalmazzák: hét elején a legjobbakat ünnepelték a 2018-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán.

Hogy ne befolyásolja elfogultság a verseny kimenetelét, külföldi, független szakemberek állították össze a legkiválóbb éttermek listáját. Ezúttal egy olasz szakember, a három Michelincsillagos étterem tulajdonosa, Enrico Cerea ette végig a menüt a magyar éttermekben. A csúcsra idén is a Costes került: az ország legjobb éttermében Palágyi Eszter a konyhafőnök. Megérdemli az első helyet, hiszen a konyha kiemelkedően jó, ráadásul magyar alapanyagokra épül – értékelték, hogy az étlapon szerepel magyar tokhal, pisztráng, ponty, csuka, szarvas és kacsamáj is.

A második helyen a Borkonyha, harmadikon pedig az Onyx végzett. A top tízes listába hosszú évek után került először vidéki étterem is, az encsi Anyukám mondta. Apropó, vidék: külön listát kaptak a nem fővárosi, kiváló éttermek is. Ha jót akarunk enni Budapesten kívül, látogassunk el Balatonszemesre, a Kistücsökbe (második hely) vagy Tatára, a Platánba (harmadik helyezés).

Az olasz szakember szerint a kiemelt éttermek európai színvonalúak, ám van még hová fejlődni, érződik az útkeresés, pedig a saját gasztronómiai arculat bemutatása igazán egyedivé tehetné a régiót. Emellett megjegyezte: a magyar éttermek árai meglepően magasak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek