Még a vécére is viszik

Ezzel kelünk, ezzel fekszünk – mi az? A világ többi részéhez hasonlóan nálunk is egyre többek kezéhez „ragad hozzá” az okostelefon, amelyet egyre kevésbé használunk telefonálásra. Mindezt az Ipsos felméréséből tudjuk, amely 12 országban vizsgálta a lakosság mobilozási szokásait. (Összesen hatezer okostelefon-használót, köztük 501 magyart kérdeztek meg.)

Ország-világdiju-2018. 02. 22. csütörtök2018. 02. 22.
Még a vécére is viszik

Kiderül, hogy a megkérdezett magyarok több mint fele még az illemhelyre is magával viszi telefonját, 45 százalékuknak ébredés után első dolga, hogy kezébe vegye a mobilt, de este, alvás előtt is azt nyomkodja a válaszadók kétharmada.

Elsődlegesen telefonálásra a válaszadók mindössze 62 százaléka használja a készüléket. 83 százalékuk fotózásra, 77 százalékuk szöveges üzenet küldésére, 76 százalék a telefonján keresztül nézi meg a közösségi oldalakat. Talán meglepő, de egyre kevesebben játszanak rendszeresen a telefonon, mindössze 55 százalék (a többi országban átlagosan 58 százalék).

Rákérdeztek arra is, mennyi idő telik el két telefon-ellenőrzés között: kiderült, hogy a magyar válaszadók többsége egy órát sem bír ki a kütyü nélkül. A válaszadók 38 százaléka pedig egy órán belül többször is kézbe veszi azt.

És hogy miként éreznek a telefon iránt? A magyar válaszadók 88 százaléka inkább imádja, mint gyűlöli az eszközt, háromnegyedük inkább szabadságnak, mint kötöttségnek éli meg, hogy van okostelefonja. Mert segítséget nyújt a hétköznapokban, mert inkább összeköti őket az emberekkel, mint hogy eltávolítaná őket – magyarázzák érzéseiket.

A fentiek alapján kijelenthető, ez már-már függőség, mégis, a magyarok mindössze 29 százaléka tartja magát telefonfüggőnek. Igaz, 42 százalékuk úgy érzi, túl sok időt tölt a telefonjával.

Ezek is érdekelhetnek