Újratervező fiatalok

Nem mindenkit töltött el örömmámor a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után. Mit tehet az, akit nem vettek fel?

Ország-világP. E.2018. 08. 09. csütörtök2018. 08. 09.

Kép: Pécs, 2018. július 25. Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti rendezvényen Pécsen a Széchenyi téren 2018. július 25-én. A bejelentéssel eldőlt, hogy a csaknem 108 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára. MTI Fotó: Sóki Tamás, Fotó: Sóki Tamás

Újratervező fiatalok
Pécs, 2018. július 25. Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti rendezvényen Pécsen a Széchenyi téren 2018. július 25-én. A bejelentéssel eldőlt, hogy a csaknem 108 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára. MTI Fotó: Sóki Tamás
Fotó: Sóki Tamás

Az „újratervezés” egyik lehetősége a pótfelvételi, amelyre augusztus 6-án éjfélig lehet jelentkezni, ekkor már csak egyetlen helyet jelölhet meg a diák. Nem meglepő módon a meghirdetett helyek zöme önköltséges: a Miskolci Egyetemen például egy leendő mérnök-informatikus félévenként 200 ezer forintért tanulhat, a Debreceni Egyetem Orvosi Karán pedig 1 350 000 forintba kerül egy féléves képzés.

Az önkéntes munka is megoldás lehet azoknak a 18–21 éveseknek, akik leérettségiztek, de egyetlen felsőoktatási intézménybe sem jutottak be. A kormány az Önkéntesség személyre szabva pályázatban háromezer helyet ígér. A program heti 20 órás elfoglaltságot és szakmai képzést kínál elsősorban vidéken, például az egészségügyben, a szociális szférában és a honvédelemben. A fiatalok többek közt a mentőszolgálatnál dolgozhatnak.

Aki inkább OKJ-s képzést választana, 25 éves kor alatt ezt ingyenesen megteheti, és ha estire jár, a diákigazolványról sem kell lemondania. Nem minden szakmát oktatnak azonban támogatott formában. Aki elhatározta, újra megpróbálja az áhított szakot, nyelvtanulásra is fordíthatja az idejét, hogy legközelebb egy nyelvvizsga pluszpontjával nagyobb eséllyel szálljon versenybe.