Forró adventi hangulat

Jogászokra van szükség annak eldöntéséhez, mi is történt december közepén az Országgyűlésben, és történt-e törvénysértés az MTVA székházában. Ami biztos: a kormánypártok elfogadták a túlóratörvényt, két tiltakozó ellenzéki képviselőt pedig biztonsági őrök dobtak ki az MTVA épületéből.

Ország-világ-ftb-2018. 12. 22. szombat2018. 12. 22.

Kép: 2018. december 16. Kormányellenes tüntetés. Demonstráció a rabszolgatörvény ellen. Fotó: Draskovics Ádám

Forró adventi hangulat
2018. december 16. Kormányellenes tüntetés. Demonstráció a rabszolgatörvény ellen. Fotó: Draskovics Ádám

A kormánypártok botrányos körülmények között fogadták el a túlóratörvényt, valamint a közigazgatási bíróság felállítását. A kormánypárti levezető elnök az országgyűlési vita során sorra belefojtotta a szót az ellenzéki pártok képviselőibe, majd amikor azok obstrukcióval próbálkoztak – mintegy 2900 módosító indítványt nyújtottak be azért, hogy a kormánypártok ne emelhessék 400 órára az eddig 250 órás túlórakeretet (aminek végső kifizetési határidejét három évvel későbbre is engednék) –, a kormánypártok érdemi vita nélkül, egyetlen szavazással lesöpörték az ellenzék javaslatait. Ezt követően az ellenzék hiába próbálta megakadályozni a szavazást azzal, hogy elállta a levezető elnöki pulpitusra vezető utat, a házelnök és helyettese a parlamenti padsorokból vezényelte le a szavazást, és a kétharmados kormánytöbbség mindent meg is szavazott. Arra majd a jogászok választ adnak, hogy minden a házszabálynak megfelelően történt-e, a házelnök mindenesetre már súlyos büntetésekkel fenyegette meg az ellenzéki tábor számos képviselőjét.

Az események ezt követően az utcán folytatódtak. Napokon át tartó tüntetés-, demonstrációsorozat indult el a Parlamentnél, a Fidesz székházánál, az MTVA épülete előtt és számos nagyvárosban. Több tízezren követelték a csak rabszolgatörvénynek kikiáltott túlóratörvény eltörlését, valamint azt, hogy az államfő ne írja alá az elfogadott törvényeket. A  rendőrség könnygázt is bevetett, néhány vandál pedig a Parlament előtt lévő karácsonyfa köré tett szánkókat is összetörte. A rendőrség embereket állított elő, köztük ellenzéki politikust is.

A legnagyobb talány azt követően keletkezett, miután néhány ellenzéki képviselő szeretett volna beolvasni öt pontot (a rabszolgatörvény azonnali visszavonását; kevesebb rendőri túlórát; független bíróságokat; Európai Ügyészséget; független közmédiát) a közszolgálati televízióban, de az MTVA épületéből Hadházy Ákos független képviselőt és Szél Bernadett képviselőt egyszerűen kidobták. A képviselők hiába kértek többször is rendőri védelmet: a képviselők mentelmi joga miatt az őrök hozzájuk sem érhettek volna. Az MTVA és a képviselők kölcsönösen feljelentették egymást. A tüntetők jelezték, ha Áder János államfő aláírja a törvényeket, általános tiltakozás várható.

DRASKOVICS ÁDÁM FELVÉTELE

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek