A változások éve: ilyen lesz 2019

NÖVEKVŐ MINIMÁLBÉR, bővülő adókedvezmények, dráguló cigaretta és pálinka, megszűnő cafeteriaelemek, többet érő olimpiai érmek. Az új év a már megszokott módon sok változást hoz. E változások között segítünk eligazodni. Persze lesz, ami nem változik: örülhetnek például az ingázók, nem kerül majd többe az utazásuk.

Ország-világ(bh)2019. 01. 05. szombat2019. 01. 05.

Kép: Nyíregyháza, 2014. december 27. Fürdőzők az év utolsó napjaiban teltházzal működő Aquarius Élményfürdőben Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn 2014. december 27-én. A szállodaszövetség szerint évről évre egyre többen töltik az ünnepeket hazai wellness szállodákban. MTI Fotó: Balázs Attila, Fotó: Balázs Attila

A változások éve: ilyen lesz 2019
Nyíregyháza, 2014. december 27. Fürdőzők az év utolsó napjaiban teltházzal működő Aquarius Élményfürdőben Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn 2014. december 27-én. A szállodaszövetség szerint évről évre egyre többen töltik az ünnepeket hazai wellness szállodákban. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila

Átalakul a cafeteria rendszere

Januártól a cafeteria legtöbb eleme után úgy kell adózni, mintha munkabér lenne, egyedül a Széchenyi Pihenőkártya, ismertebb nevén a SZÉP-kártya marad a kedvező adózási kategóriában. A változás egyik legfontosabb eredménye, hogy a jövőben a SZÉP-kártyákat kibocsátó vállalatok közvetlenül a kártyabirtokosokkal állnak majd szerződésben, nem a munkaadó cégekkel, mint eddig.

Az OTP Pénztárszolgáltató még a múlt ősszel valamennyi SZÉP-kártya-birtokos nak elküldte a szerződését elektronikus vagy postai úton. A dokumentumot azért érdemes átvenni, mert 2019. január 5. után a munkáltatók csak azoknak a dolgozóiknak tudnak SZÉP-kártyajut tatást utalni, akik átvették a szerződésüket. Aki már megkapta a szerződését, nincs további teendője, mert a szerződése január 6-án hatályba lép. A 2019. január 5. előtt töltött egyenlegek továbbra is felhasználhatók a korábbi szabályok szerint, de új feltöltést már csak a szerződéssel rendelkező ügyfelek kaphatnak a SZÉP-kártyáikra az év elejétől.

A változások nem érintik az elfogadóhelyeket, a fizetési folyamatokat és a felhasználási lehetőségeket, tehát a kártyabirtokosok meglévő kártyáikkal a megszokott módon fizethetnek a több tízezer elfogadóhelyen. A kártyára érkező juttatás a legfrissebb SZÉPkártyát érintő rendeletmódosítás után már nem évül el, ami azt jelenti, hogy az utalás évét követő második naptári év május 31-ig fel nem használt összegek mostantól nem vesznek el, de havidíjat von le utánuk a kibocsátó, ami a megmaradt összeg 3 százaléka.

ERZSÉBET BÚCSÚT MONDOTT

A 2019. január 1-jétől hatályos adójogszabályok értelmében megszűnt az Erzsébet-utalványok kedvezményes adózása. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. ettől az időponttól kezdődően mind a papíralapú, mind az elektronikus Erzsébet-utalványok forgalmazását megszünteti – írta meg a Pénzcentrum. A jelenleg forgalomban lévő, valamennyi érvényes, papíralapú vagy elektronikus Erzsébet-utalványt a mint egy 60 000 elfogadóhelyen, a megszokott kényelemmel használhatják fel az utalványbirtokosok a lejárati időn belül, legkésőbb 2019. december 31-ig. Erzsébet-utalvány 2019 januárjától nem rendelhető.

Nő a kapható legkevesebb

Idén is emelkedik a minimálbér: 2019-ben már bruttó 149 ezer forint lesz, a középfokú végzettséghez kötött szakmai garantált bérminimum pedig 195 ezer forintra nő. Mindezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be, az összegről a tavalyi év utolsó napjaiban állapodott meg a kormány a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel. Az emelés annak a javaslatnak az elfogadása, amelyet a munkaadók korábban tettek. A munkavállalók érdekképviseletei közül csak a Magyar Szakszervezetek Szövetsége nem írta alá. A javaslatról sokáig nem sikerült megegyezni, ugyanis a szakszervezetek ragaszkodtak a nagyobb emeléshez, azt szerették volna, ha a minimálbér 13 százalékkal, a bérminimum pedig 15 százalékkal emelkedne.

Tavaly bruttó 138 ezer forint volt a minimálbér, a garantált bérminimum pedig 180,5 ezer forint.

A miniszter bejelentette azt is, hogy 2020-ban ismét lesz emelés, várhatóan 8 százalékos, ami azt jelenti, hogy a minimálbér 161 ezer forintra, a bérminimum pedig 210 600 forintra nő. Emellett emlékeztetett, hogy a mostani emeléssel a minimálbér és a garantált bérminimum a duplája a 2010-ben kapott összegnek.

Régi helyett újat

Kétmilliárd forintos keretösszeggel újraindul az Otthon melege program konvektorcsere-alprogramja – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára, Weingartner Balázs. A pályázat a költségek 60 százalékát fedezheti, egy háztartás vagy magánszemély legfeljebb 750 ezer forint támogatást kaphat. Háztartásonként több konvektor cseréjére is lehet pályázni, egy készülékre legfeljebb bruttó 96 ezer forint igényelhető, az alprogram a cseréhez kapcsolódó beszerelést is támogatja. A támogatás akár 15 ezer korszerűtlen készülék cseréjéhez is hozzájárulhat. A pályázat a korszerű, zárt égésterű, legalább A energiaosztályú, programozható termosztáttal ellátott készülékek beszerzését és beszerelését támogatja. A részletes műszaki kiírásokat a februárban megjelenő pályázat tartalmazza majd – jegyezte meg az államtitkár.

Drágul a cigi

Folytatódik a cigaretta adójának emelése, ráadásul kétszer is nő a jövedéki adó, először januárban, utána pedig júliusban – írja a Napi.hu. Egy-egy adóemelés akár 40 forinttal dobhatja meg a dobozonkénti árat, ha azt a gyártók, forgalmazók érvényesítik a trafikokban, vagyis akár 100 forinttal is többet fizethetünk egy-egy dobozért. December utolsó hetében a cigaretták kiskereskedelmi ára dobozonként – márkától függően – 1050–1410 forint között szóródott, így könnyen előfordulhat, hogy a nyáron akár 1500 forintot fizetünk a legdrágább cigarettákért.

Kedvezményezettek köre

Idén is sokan számíthatnak adókedvezményre. Például a kétgyerekes családok esetében emelkedik az összeg: míg tavaly gyerekenként 17 500 forint volt a kedvezmény, az most 20 ezer forintra nő, vagyis azok a háztartások, ahol két kicsit nevelnek, 40 ezer forint kedvezményre lesznek jogosultak. Az egy-, három- vagy többgyerekes szülők adókedvezménye nem változik, továbbra is 10, illetve 33 ezer forint lesz havonta gyerekenként.

Kapnak adókedvezményt a betegek, a súlyos fogyatékkal élők is. Közéjük számítanak azok, akik valamilyen étel-intoleranciával vagy allergiával élnek. A leggyakoribb betegségek körébe tartozik a laktóz- és gluténérzékenység, a cukorbetegség, a hallási vagy látási fogyatékosság. A kedvezményre azok jogosultak, akik orvosi igazolással bizonyítják a betegséget. A kedvezmény a mindenkori minimálbér 5 százaléka, ami a mostani emeléssel évente körülbelül 90 ezer forint. Továbbra is él az első házasságot kötők adókedvezménye. Az ifjú pár így havi 5 ezer forint többlettel számolhat a házasságkötéstől számított két évig.

Katonai reformok

Januártól a Magyar Honvédség katonai vezetése kiválik a Honvédelmi Minisztériumból, ezzel együtt létrejön egy felső szintű vezető szerv, a Magyar Honvédség Parancsnoksága.

További változás – amint arról lapunkban már többször beszámoltunk –, hogy a tartalékosok behívhatósági ideje tíz évvel emelkedik, 40-ről 50 évre.

Január elsejétől a kormány bevezetheti a honvédelmi vészhelyzetet.

AMI NEM MÓDOSUL

A sok módosítás mellett üdítő hír, hogy nem emelkednek a tömegközlekedés árai. A MÁV, a BKK és a Volán is jelezte, ugyanazon az áron utazhatunk 2019- ben is, mint tavaly. A szemétdíj összege is változatlan marad, jelentette a kormány, az viszont biztos, hogy a súlyosan veszteséges kukaholdingot költségvetési forrásból, milliárdokkal kell kisegíteni.

EZT MÁR ÉREZNI FOGJUK

A népegészségügyi termékadó növekedése miatt jó nagyot drágul a pálinka: egy félliteres, 50 százalékos ital 700 forinttal kerül majd többe. Ez csak a nagykereskedelmi ár, a kiskereskedelemben valószínűleg ennél is többért lesz kapható. Az emelkedés oka, hogy az új szabályok szerint egy liter, 50 térfogat-százalékos pálinka után 1100 forint népegészségügyi termékadót kell majd fizetni.

FOTÓ: NOEL CELIS, AFP, SHUTTERSTOCK, BALÁZS ATTILA, MTI KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE

Ezek is érdekelhetnek