Igazi látványosság

Hallottak már az ulamáról? Nem baj, ha nem ismerik, pedig az egyik legősibb sport a világon, ami még ma is lázba hozza a versenyzőket és a nézőket. A játék, amit gumilabdával űznek, azért is különleges, mert nem sokat tudni az eredetéről, sem arról, milyen szabályok alapján játszották Közép-Amerikában.

Ország-világ2019. 01. 04. péntek2019. 01. 04.

Kép: 80401152. Papantla, Ver., 1 Abr 2018 (Notimex-Jessica Espinosa).- Conocido como una práctica en la que sólo había dos opciones: vivir o morir, el juego de pelota mesoamericano -mejor conocido como Ulama- es hoy en día un deporte que practican nińos, jóvenes y adultos en al menos 15 entidades de la República, entre ellas Veracruz, Sonora, Quintana Roo, Tlaxcala, Puebla y Estado de México. NOTIMEX/FOTO/JESSICA ESPINOSA/JES/ACE , Fotó: JESSICA ESPINOSA

Igazi látványosság
80401152. Papantla, Ver., 1 Abr 2018 (Notimex-Jessica Espinosa).- Conocido como una práctica en la que sólo había dos opciones: vivir o morir, el juego de pelota mesoamericano -mejor conocido como Ulama- es hoy en día un deporte que practican nińos, jóvenes y adultos en al menos 15 entidades de la República, entre ellas Veracruz, Sonora, Quintana Roo, Tlaxcala, Puebla y Estado de México. NOTIMEX/FOTO/JESSICA ESPINOSA/JES/ACE
Fotó: JESSICA ESPINOSA

A mai Mexikó területén napjainkban is háromféle módon játsszák, sosem ugyanakkora méretű pályán, s amit megengednek az egyik helyen – nevezetesen, hogyan érhetnek a labdához, kézzel, fejjel vagy lábbal –, azt lehet, tiltják a másikon. Van olyan pálya, melynek hossza elérheti az ötven métert is, szélességre nézve viszont igen keskeny, alig fér el egymás mellett két ember. A versenyzők lényegében csak csípővel érinthetik a tömör, amúgy nem kis súlyú, négy kilogrammos gumilabdát. A játék lényege, hogy úgy jusson a labda az ellenfél térfelére, hogy lehetőleg a csípőn kívül más testrésszel ne érjen hozzá senki – ha mégis, azért pontot kap az ellenfél. A csapatok négy plusz egy főből állnak, és a játék végén az a csapat győz, amelyiknek több pontja van. Az nem mindig világos, mikor ér véget egy-egy játék, mert lehet, hogy akkor, amikor éppen véget vetnek neki, és a pontokat egyszerűen összeszámolják. De létezik a játék ütős változata is, egy másik tartományban, ahol a pálya kétszer olyan hosszú és fele annyira széles.

Az ulama amúgy látványos sportág, de nem feltétlenül az egyedi csípőmozgástól vagy az ütő mozdulatoktól. A versenyzők öltözéke miatt is emlékezetes egy ilyen mérkőzés – már akinek megadatik, hogy lásson egyet.

FOTÓ: JESSICA ESPINOSA, AFP/NOTIMEX

Ezek is érdekelhetnek