Solymári fordulat

Bármennyire hihetetlen, lassan három évtizeddel a rendszerváltást követően még mindig nem kárpótolták a solymáriakat az elvett földjeik után. Most viszont, úgy tűnik, kedvező fordulatot vesz kitartó küzdelmük.

Ország-világHP2019. 01. 16. szerda2019. 01. 16.

Kép: Solymár földügyek kárpótlás földárverés mezőgazdaság mezögazdaság termőföld termöföld vidék 2015.12.04. fotó: Németh András Péter

Solymári fordulat
Solymár földügyek kárpótlás földárverés mezőgazdaság mezögazdaság termőföld termöföld vidék 2015.12.04. fotó: Németh András Péter

Perfordulót nyertünk, tájékoztatta lapunkat Jablonkay Sándor solymári lakos. A kacifántos történetet a Szabad Föld már korábban ismertette. Egyebek között megírtuk, hogy a kárpótlás a fővárossal szomszédos településen mind ez idáig elmaradt. Ennek számos oka közül az egyik, hogy az arra illetékesek még mindig nem jelöltek ki az egykori gazdák vagy örököseik számára is elfogadható földalapot.

Négy év kitartó munkájának köszönhetően, és – ahogy Jablonkay Sándor fogalmazott – a kárpótlásra várók mérhetetlen türelmétől kísérve a bíróság az elmúlt év decemberében új földalapok kijelölését rendelte el. Ezáltal be lehet vonni a földalapba például egy olyan negyvenhektáros területet is, amelyre korábban jelzálog került. Így megközelítőleg már száz hektár állhat rendelkezésre az új kárpótlási földalap képzésére. Ennek előkészítésére az egyeztetések az illetékes kormányhivatallal a jövő hét utáni időszakban kezdődhetnek meg.

Ahhoz azonban, hogy a föld végre a gazdák birtokába kerülhessen, az arra jogosultaknak a kijelölt új földalapot el is kell fogadniuk. Elképzelhető, hogy a földhivatali bejegyzésig, majd a földeken való gazdálkodásig még akár évek is eltelnek – miközben az ország döntő részén már akár évtizedek óta élvezik a földjeik hasznát a kárpótlásban részesülők. Kérdés, hogy a törvények nem egyértelmű fogalmazása, a különböző érdekek ütközéséből származó hátratételük miatt a solymáriakat valaha is kárpótol – ni fogja-e valaki. Egyelőre azonban annak is örülnek, ha végre hozzájuthatnak a jogos jussukhoz, amiért a felmenőik nemzedékeken keresztül megdolgoztak.

NÉMETH ANDRÁS PÉTER FELVÉTELEI

Ezek is érdekelhetnek