Tudják, mit akarnak

Sztrájkbizottságot alakított a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Nem csak magukért küzdenek, a cél a közös szakszervezeti sztrájkbizottság létrejötte, hogy így bírják egyeztetésre a kormányt.

Ország-világhj2019. 01. 19. szombat2019. 01. 19.

Kép: Nem adjuk a jövöt pedagógus és egészségügyi tüntetés 2015.02.21. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Tudják, mit akarnak
Nem adjuk a jövöt pedagógus és egészségügyi tüntetés 2015.02.21. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A pedagógusok most a többi érdekvédelmi szervezet sztrájkbizottságainak megalakulását várják, követeléseiknek csak egy része vonatkozik a tanítókra, tanárokra, gyerekekkel foglalkozó szakemberekre – a cél a közös szakszervezeti sztrájkbizottság, nyilatkozott a Népszavának Szűcs Tamás PDSZ-elnök.

És hogy mit szeretnének? Először is azt, hogy a kormány vonja vissza a rabszolgatörvényt, legyen egyeztetés a Munka törvénykönyvének módosításáról, hogy az a munkavállalók számára is méltányos legyen. Szeretnék, ha a közalkalmazotti illetménytáblát rendeznék – vagyis valódi előmenetelt biztosítanának a közalkalmazottak számára. Követelik, hogy jogszabályban biztosítsák a járulékmentes béren kívüli juttatások lehetőségét, a többletmunkáért járó bért minden esetben fizessék ki, ezt pedig egyértelműen szabályozzák a Munka törvénykönyvében. A diplomás-bérminimum legyen minimálbérhez kötött, azaz a minimálbér meghatározott százalékával kifejezett összeg. Követelik a sztrájktörvény módosítását, a sztrájkjog gyakorolhatóságának biztosítását, korrekt érdekegyeztetést – a kormány vegye komolyan a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokat. Ami pedig a pedagógusokat illeti: csökkenjen a diákok és a pedagógusok munkaterhelése, kezdődjön meg a pedagógus-előmeneteli rendszer módosításáról szóló szakmai vita. Állítsák vissza az intézmények gazdasági és szervezeti autonómiáját, illetve a pedagógusok közoktatási törvény szerinti kötelező óraszámát. A helyettesítést, túlórákat pedig fizessék ki. A pedagógusilletmények számítási alapja ismét a mindenkori minimálbér legyen.

NÉMETH ANDRÁS PÉTER FELVÉTELE

Ezek is érdekelhetnek