Csodás kincset találtak Keszthelyen: ez az ötüvegnyi római arany története

Egy keszthelyi pince felújítása közben 2776 darab arany és ezüstérmét, 24 ékszert és emléktárgyat zaláltak. Ezeket egy helyi zsidó család rejthette el 1944-ben, a deportálás előtt.

Ország-világSzijjártó Gabriella2019. 05. 23. csütörtök2019. 05. 23.

Kép: Keszthely, 2019. április 16. Ékszerek a Keszthelyen talált, felbecsülhetetlen értékű műkincsgyűjteményből a bemutatójukon a keszthelyi Balatoni Múzeumban 2019. április 16-án. Csaknem háromezer darabos érmegyűjteményre, továbbá ékszerekre és emléktárgyakra bukkantak még februárban egy keszthelyi ház pincéjében, ahová valószínűleg a második világháború idején, a deportálás előtt ásták el zsidó tulajdonosai. MTI/Varga György, Fotó: Varga György

Csodás kincset találtak Keszthelyen: ez az ötüvegnyi római arany története
Keszthely, 2019. április 16. Ékszerek a Keszthelyen talált, felbecsülhetetlen értékű műkincsgyűjteményből a bemutatójukon a keszthelyi Balatoni Múzeumban 2019. április 16-án. Csaknem háromezer darabos érmegyűjteményre, továbbá ékszerekre és emléktárgyakra bukkantak még februárban egy keszthelyi ház pincéjében, ahová valószínűleg a második világháború idején, a deportálás előtt ásták el zsidó tulajdonosai. MTI/Varga György
Fotó: Varga György

Egy belvárosi ház pincéjéből vizet akartak kiszivattyúzni, amikor egy törött és öt sértetlen befőttesüveg került elő, benne ismeretlen eredetű érmékkel és ékszerekkel. A kincsek becsületes megtalálója értesítette a jegyzőt, majd a leletek a Balatoni Múzeumba kerültek, ott őrzik mindaddig, míg nem tisztázódik a tulajdonjog kérdése.

Ékszerek a Keszthelyen talált, felbecsülhetetlen értékű műkincsgyűjteményből a bemutatójukon a keszthelyi Balatoni Múzeumban
fotó: MTI/Varga György

A gyűjtemény első vizsgálatai alapján annyi bizonyos, hogy az időszámításunk előtt 200-300 körüli időszakból valók az első darabok, a legutolsó veretek pedig az 1940-es évekből származnak. Redő Ferenc régész, numizmata szakértő tájékoztatása szerint a kincs legnagyobb része császárkori, tehát Krisztus születésétől az ötödik század elejéig tartó korból való – ez mintegy a kollekció negyven százalékát teszi ki. Az érmegyűjtemény java része a Kárpát-medencéből származik, de előkerültek német, olasz, spanyol, portugál, angliai, orosz pénzek és a '20-as évekből való szovjet veretek, sőt japán, kínai és arab darabok is.

Az ékszerek vésetei alapján a kollekció a keszthelyi Pollák és Rosenberg családé lehetett. Pollák Ferenc üvegkereskedő lánya, Teréz dr. Rosenberg Samuval lépett házasságra – a körorvos neve egy karikagyűrűn olvasható. A tárgyakat tulajdonosaik nagy valószínűséggel 1944. június 20., a keszthelyi zsidóság deportálása előtt rejthették el. A“városból 829 zsidót deportáltak a második világháborúban, de csak 64-en élték túl a pusztítást, közülük is csak minden második ember tért vissza Keszthelyre.

A kutatók jelenlegi ismerete szerint a talált kincsek vélhető tulajdonosainak nincsenek leszármazottai, de ennek tisztázása még tart. A páratlanul értékes gyűjteményt szeretnék bemutathatóvá tenni, hogy június első hétvégéjén, a város napján a nagyközönség is megtekinthesse Keszthelyen.

 

Hazatért az asztali ezüst

Értékes műtárgyakat vásárolt vissza a magyar állam egy bécsi árverésen. A bécsi Dorotheum decemberi aukcióján hatmillió forintért megszerzett gyűjtemény 12 aranyozott ezüsttányérból, 12 nagy, valamint 9 kisebb kehelyből áll, és több mint 200 évvel ezelőtt a Georgikon alapítója rendelte meg: Anton Köll 1817-ben Festetics I. György gróf megbízásából bővítette ki a grófi asztaliezüst-készletet. A műtárgyak egy részén gravírozott címer látható F monogrammal, grófi koronával, valamint a Festeticsek címerállataival, a daruval és a két oroszlánnal. Az 1700-as évektől Keszthely története összefonódik a családéval. A második világháborút követően az épületegyüttes műkincseinek jelentős részét elveszítette, pedig egy 1942-es leltár szerint külön ezüstkamra őrizte a kincseket. Az új szerzemények a Helikon Kastélymúzeum jelenlegi tükörtermében lesznek kiállítva egy 12 személyes hercegi ebédlő részeként, melyhez az állam nemrég székeket is vásárolt egy árverésen. A kormány a műtárgyvásárlási programja keretében évente 200 millió forintból, szakértők bevonásával tud visszavásárolni hazai régiségeket, amelyek szisztematikus kutatómunkával vagy akár váratlanul kerülnek elő.

Ezek is érdekelhetnek