Egymillió ember kapta meg az oltást Magyarországon

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek mától léptek életbe- írja a koronavirus.gov.hu.

Ország-világSzabad Föld, koronavirus.gov.hu,2021. 03. 08. hétfő2021. 03. 08.
Egymillió ember kapta meg az oltást Magyarországon

2696 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 468 713 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma immár 15 988 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 336 744 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 115 981 főre emelkedett. 7924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806-an vannak lélegeztetőgépen.

Ami az oltottságot illeti: a 2. helyen állunk és az emberek átoltottsági aránya meghaladta a 10%-ot. (10,05%). Ez több, mint az EU-s átlag (6,23%) másfélszerese. A magyar oltási sebesség pedig magabiztosan a 2,5-szerese az EU-snak, ugyanis míg három nap alatt nálunk a lakosság 2,01%-a jutott vakcinához, addig az EU-ban csupán a lakosság 0,70%-a.

Az oltási program rendben zajlik; közel 400 ezer regisztrált idős ember oltását végzik ezekben a napokban is a háziorvosoknál a Sinopharm és a Moderna oltóanyagokkal, valamint a kórházi oltópontokon a Pfizer-vakcinával. Az AstraZeneca-vakcinával e hét második felében folytatódik az oltás-tudjuk meg a koronavirus.gov.hu oldalról.

Felhívjuk a figyelmet, hogy járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet!

Mindemellett zajlik az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció, amelyhez március 15-ig várják a véleményeket. Az a cél, hogy húsvét környékén fokozatosan és felelősen lehessen megkezdeni a korlátozások feloldását.

Ezek is érdekelhetnek