Csütörtöktől: Halálkeringő

Csütörtöktől vetítik a mozik a Halálkeringő című thrillert. Ebben a műfajban először készült magyar film, és Köves Krisztián Károly rendező is most mutatkozik be a közönségnek. A produkció a producer Pataki Ági és az egyik főszereplő, Dobó Kata számára is rendhagyó.

Ország-világSzőrös Zoltán2010. 01. 12. kedd2010. 01. 12.
Csütörtöktől: Halálkeringő

Pataki Ági és férje, Kovács Gábor több nagy sikerű film megszületésében vállalt már jelentős szerepet. Szórakoztató alkotások – mint például az Üvegtigris két epizódja – és művészfilmek – Delta, Fekete kefe – egyaránt megtalálhatóak közöttük. A Halálkeringő Pataki Ági szerint inkább közönségfilm, szokatlanul alacsony költségvetésssel.

– Első filmes rendező esetében kicsit nehezebb a producer dolga, mert a pályázatban az alkotó addigi munkáira is pontokat adnak, s ez ilyenkor értelemszerűen nincs. Szükség volt a közreműködők alázatára is, hogy kevés pénzből, rövid forgatási idő alatt elkészülhessen a Halálkeringő.

– Hogyan állt össze az anyagi háttér?
– A költségvetés fele állami, pályázati forrás, a másik részét szedtük össze mi. Rendhagyó módon mindenki résztulajdonosa a filmnek – mi, producerek is –, olyan arányban, mint a többiek, így minden szempontból csapatmunkát végeztünk.. Mindannyian közösen vállaltuk a pénzügyi kockázatot. Akkor juthatunk plusz bevételhez, ha kellő nézőszámot érünk el.

Dobó Kata filmbeli karaktere jócskán eltér eddigi alakításaitól. A színésznő vallja: a szépség adottság, amit érdemes használni a színészi munkában, s eddig jobbára ilyen szerepekkel találták meg.
– Nagyon örülök, hogy a Halálkeringőben egy összetettebb, bonyolultabb személyiséget jeleníthetek meg. Színházi munkáimban is egyre többször kapok felkérést komoly szerepekre.

– Anélkül, hogy a kelleténél többet is elárulnánk a filmről, kijelenthetjük: a főhős Elza igencsak gonsdterhes életet él.
– Kezdetben nem igazán akartam elfogadni, hogy egy állapotos nő így él és viselkedik, de a szerep nehézsége adja egyben a szépségét is.

– Milyen volt visszatérni Amerikából, hogy érzi magát itthon?
– Kint is sok értékes embert ismertem meg, rengeteget tanultam, ráláttam, hogyan működik ott a filmipar, de mindig is tudtam, hogy egyszer hazajövök, s úgy gondolom ezt jókor tettem meg. Európai lány vagyok, az ottani csillogás, bár magam is benne éltem, nem feltétlenül boldogított. Hiányoztak a hazai illatok, a hangulat, a barátok, s nagyon örülök, hogy itthon szép feladatokat kapok. Jól érzem magam a békéscsabai színháznál. Azt tapasztalom, hogy vidéken is nagyon sok tehetséges ember dolgozik, még ha kevesebben is ismerik őket.

Ezek is érdekelhetnek