Fidesz: nincs értelme bevezetni az SPS-t

Az egységes mezőgazdasági támogatási rendszerre (SPS) nincs áttérni, mert azt az EU 2013-tól úgyis megszünteti, ráadásul a magyar változata kifosztana 1,8 milió földtulajdonost, akik évekkel ezelőtt bérbe adták művelésre a termőföldjüket – legalábbis Font Sándor fideszes politikus szerint.

Pályázat, jogszabályokSzabad Föld Online2009. 07. 15. szerda2009. 07. 15.

Kép: Fźlšpjakab, 2009. janu‡r 18. Kisborjś, szarvasmarha, ellŽs. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Fidesz: nincs értelme bevezetni az SPS-t
Fźlšpjakab, 2009. janu‡r 18. Kisborjś, szarvasmarha, ellŽs. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A szakpolitikus erről annak kapcsán beszélt, hogy tizenöt mezőgazdasági szakmai szervezet - érdekképviselet, köztestület, terméktanács - megbízottai kedden arról állapodtak meg, hogy kérik a kormányt, mielőbb rendezze az agrártermelők jelenleg bizonytalan támogatási formáját - jelentette az MTI.

Ez az eljárás mintegy 450 milliárd forint támogatási jogosultságot irányít alig pár száz tőkés társasághoz, amelyek ma bérleti formában művelnek termőföldet. A politikus úgy látja: önmagában az SPS rendszer működőképes lehet, de a jelenlegi kormány egy olyan modellt próbált meg bevezetni, amely egyetlen uniós országban sem működik. Emlékeztetett arra: ez a szélsőséges változat az, amelyre a Fidesz a kezdetektől azt mondja, hogy alkotmányellenes. A köztársasági elnök is alkotmányossági aggályok miatt nem írta alá és küldte vissza azt az Alkotmánybírósághoz. Az5t viszont nem tette hozzá, hogy SPS-nélkül támogatás nélül marad a fél agrárium, ami családok százezreinek tönkremenetelét jelentheti.

Font Sándor szerint nincs értelme új modellt bevezetni, a jelenlegit kell megtartani 2013-ig. Kedden kiderült: tizenöt mezőgazdasági szakmai szervezet megbízottai azt szeretnék elérni, hogy akár rendeleti úton vezessék be jövő év elejétől az SPS-t, hogy a gazdálkodók biztosan tudják majd, mekkora támogatásra számíthatnak még a mostani uniós költségvetési időszakban.Az SPS bevezetését lehetővé tevő - tavaly az Országgyűlés által elfogadott - törvényt Sólyom László köztársasági elnök az Alkotmánybíróság (AB) elé utalta. Az AB még nem döntött az ügyben, Magyarországnak ugyanakkor legkésőbb augusztus 1-ig be kell jelentenie az uniónak az SPS-rendszerre való áttérést, ha azt 2010. január 1-től alkalmazni kívánja.

Ezek is érdekelhetnek