Harmincezernél több gazdálkodó pályázott

Több mint harmincezer kérelem érkezett az elmúlt három hétben az Új Magyarország vidékfejlesztési program agrár-környezetgazdálkodási és géptámogatási pályázataira a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz - mondta Demendi László, az MSZP országgyűlési képviselője, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Agrárkamara elnöke.

Pályázat, jogszabályokSzabad Föld Online2009. 07. 28. kedd2009. 07. 28.
Harmincezernél több gazdálkodó pályázott

Az agrár-környezetgazdálkodási programhoz hétfőig lehet benyújtani a pályázatokat, a program célja a termőhelyi adottságok megfelelő termelési szerkezetének fenntartása és az ezzel összefüggő gazdálkodói költségtöbblet és jövedelemkiesés pótlása - ismertette a képviselő. Több mint 25 ezer pályázó nyújtott be kérelmet 1,7 millió hektárra.

Demendi László szerint az agrár-környezetgazdálkodási program keretében hektáronként 11 ezer forinttól 250 ezer forintig terjedő támogatást kaphatnak a gazdálkodók, és ez ötéves kötelezettségvállalást jelent. Mint mondta, évente 40-44 milliárd forintot fizetnek ki ezen pályázat keretében.

A kormánypárti politikus azt mondta, a július 15-én zárult géptámogatási programhoz több mint 4800 pályázat érkezett 36 milliárd forint támogatási igénnyel. Ez a 36 milliárd forint idén 115 milliárd forintos fejlesztési beruházást jelent. Megjegyezte, a támogatás intenzitása 25 és 35 százalék között lehet, 35 százalék abban az esetben, ha kiemelt állattenyésztési gépberuházásokra pályázik valaki.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a géptámogatási pályázatoknál néhány hónap a kérelmek elbírálásának határideje, a támogatásokat október 31-ig kell kifizetni. Demendi László az agrár-környezetgazdálkodási programokról azt mondta, a pályázatokat itt is elbírálják az idén. Azokat a pályázatokat, amelyeket a kiírásnak megfelelően nyújtottak be, és nincsenek formai hiányosságaik, hatvan napon belül elbírálják.

Ezek is érdekelhetnek