Már kész a szabályozás!

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter már rendelkezett arról, hogy hogy indokolt esetben – különösen elemi csapás, humanitárius célú szállítás alkalmával – a túlsúlyos vagy túlméretes járművek felmentést kaphatnak a közlekedésükkel kapcsolatos díjfizetési kötelezettség alól – tudatta a szaktárca kommunikációs osztálya a csütörtökön az MTI-vel, hozzátéve: a rendelet már megjelent.

Pályázat, jogszabályokSzabad Föld Online2009. 07. 03. péntek2009. 07. 03.
Már kész a szabályozás!

A túlméretes járművek közlekedésének ügyében a Magyar Agrárkamara a minap tette közzé álláspontját, hiányolva a felmentés lehetőségét. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium – a köztestület álláspontjára reagálva – rámutat: a miniszter az országos közutak esetében adhat felmentést, a helyi közutaknál ez az érintett önkormányzatnak, magánutaknál az út tulajdonosának a hatásköre. A közlemény emlékeztet rá: a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek a magyar úthálózaton történő közlekedésének szabályairól szóló minisztériumi rendelet július elején lépett hatályba.

A szaktárca a közleményében leszögezi: a túlsúlyos vagy túlméretes járművek fokozott közlekedésbiztonsági kockázatot jelentenek, és más járművekhez képest nagyobb mértékben járulnak hozzá az úthálózat elhasználódásához. Ezért közlekedésük különleges szabályozását és bizonyos esetekben díjkötelessé tételét a minisztérium változatlanul szükségesnek tartja. Ugyanakkor aláhúzza: az új rendelet számos ponton enyhíti a korábban bevezetett korlátozásokat, ezzel az érintett járművek, így egyebek mellett a túlsúlyos, túlméretes mezőgazdasági munkagépek közlekedése is egyszerűbbé, olcsóbbá válik.

A minisztérium megerősíti: a nehéz tehergépjárművek nyári, időszaki forgalomkorlátozása alól a mezőgazdasági betakarítást végző járművek a jogszabályi előírások szerint mentesülnek. Így például az aratásban résztvevő munkagépek július elseje után, a hétvégi kamionstop életbe lépése ellenére is forgalmi korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon.

A Magyar Agrárkamarának az ügyben illetékes főosztályvezetője, Téli Róbert az MTI-nek elmondta: örömmel nyugtázzák, hogy a túlsúlyos vagy túlméretes járművek közlekedését szabályozó rendeletben már szerepel az általuk hiányolt kitétel. Ezt a főosztályvezető a konstruktív szakmai egyeztetéseknek tulajdonította.

A július 7-től hatályba lépő rendelet teljes szövege 
ITT  olvasható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek