Bajnai etikus bankokat akar

Szeptember végéig tartó moratóriumban állapodott meg a kormány a bankokkal az egyoldalú szerződésmódosítások ügyében. Őszre elkészítik a bankok magatartás kódexét és annak elfogadását követően ez alapján működnek a PSZÁF fokozott fogyasztóvédelme mellett – mondta a miniszterelnök.

PénzforgatóSzabad Föld Online2009. 07. 17. péntek2009. 07. 17.
Bajnai etikus bankokat akar

Bajnai Gordon péntekre „berendelte” a bankelnököket, a Magyar Bankszövetség elnökét, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vezetőit.

A megbeszélésen részt vett Oszkó Péter pénzügyminiszter és Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter is. A megbeszélésen a lakáshitelesek megsegítéséről, a kkv-k hitelezéséről, fogyasztóvédelmi kérdésekről, illetve a bankok egyoldalú szerződésmódosításáról tárgyaltak.

A pénteki tárgyaláson a kereskedelmi bankok visszautasították azt a napokban felröppent hírt, hogy a közelmúltban egyoldalúan módosították a szerződéseket. A levelekben csupán arról értesítették ügyfeleiket, hogy milyen okokra hivatkozva módosíthatják a szerződéseket – mondta Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke.

Bajnai Gordon az MTI információja szerint rögzítette, hogy a következő két hónapban nem módosítják az ügyfelek tudta nélkül a szerződéseket a bankok, s a felállított magatartás kódex pontjai nagy valószínűséggel majd „kilövik” azokat az indokokat, amelyek alapján „például cinikusan, a dolgozók béremeléseire hivatkozva” módosítják a szerződéseket - írta a FigyelőNet..

A Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ) eközben egy közleményt juttatott el az MTI-nek, amelyben arra szólítják fel mind a kormányt, mind az ellenzéket, hogy a bankoktól nem kérniük, hanem követelniük kell. „A magyar lakosság félre van tájékoztatva a bankok válságban betöltött szerepét illetően. Tévhit ugyanis, hogy a hitelintézeteknek nincs semmilyen társadalmi felelősségük, pusztán a profitérdek vezérli, vezérelheti őket” – írják. A MESZ szerint az államnak minden eszköze megvan ahhoz, hogy beavatkozzon a krízis miatt a hiteleiket fizetni nem tudó emberek védelmében.

„Minden állam a saját területén a saját polgárai védelmében olyan jogszabályokat alkothat, amelyeket jónak lát, még az uniós jog is csak közvetve korlátozza e tekintetben hatáskörét. A kormánynak ennek értelmében országgyűlési többségét arra kellett volna használnia az elmúlt hónapokban, hogy törvényt alkosson a jelzáloghitellel terhelt ingatlanokban élő családok védelmében. Ez a Bajnai-kabinetnek nem csak mulasztása, hanem jogsértése is egyben, hiszen a lakhatáshoz való jog minden szociális jogállamban alapjog (a magyar alkotmányban is szerepel a jóléti állam fogalma)” – áll a levélben. Az alkotmányos jogokra hivatkozva felszólítják a döntéshozókat, hogy ne kérjenek, hanem követeljenek a bankoktól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek