Hétmilliós hitel kisvállalkozásoknak

Kisvállalkozások indításához, illetve már meglévő kisvállalkozások hiteligényeinek kielégítéséhez kíván hozzájárulni az az új uniós mikrofinanszírozási eszköz, amelyhez 100 millió euró indulótőkét biztosít az Európai Bizottság. Az egyes vállalkozások és személyek 25 ezer euróig – nagyjából 7 millió forint - igényelhetnek majd hiteleket.

PénzforgatóSzabad Föld Online2009. 07. 19. vasárnap2009. 07. 19.
Hétmilliós hitel kisvállalkozásoknak

A túlélési gondokkal küszködő európai kisvállalkozások és a munkahelyük elvesztésétől fenyegetett munkavállalók számára kíván mentőövet dobni az Európai Bizottság. Az Európai Beruházási Bank (EIB) és a nemzeti pénzintézetek bevonása révén a Bizottság reményei szerint idővel 500 millió euróra bővülő, most 100 milliós keretből a 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozásoknak, illetve azoknak a személyeknek nyújtanának hiteleket, akik munka nélkül maradtak és saját kisvállalkozást szeretnének indítani – írta a bruxinfo.hu.


A lehetőség kizárólag a normális banki hitelezés leállása miatt forráshiánnyal küszködő kisvállalkozásoknak, illetve azoknak a magánszemélyeknek szól, akik ilyen vállalkozásokat akarnak indítani. Az egyes vállalkozások maximum 25 ezer eurónyi hitelt igényelhetnek majd.


„Az Unió idén 3,5 millió munkahelyet fog elveszíteni a gazdasági válság következtében. A pénzügyi válság miatt elapadtak a hitellehetőségek azok számára, akik saját vállalkozást szeretnének alapítani, vagy a már meglévőt szeretnék fejleszteni” – közölte Vladimír Spidla foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztos, aki szerint a kezdeményezés elősegíti majd új munkahelyek teremtését. Az Eurostat legfrissebb, csütörtökön közzétett adatai szerint a 16-tagú euróövezetben idén májusban az előző havi 9,3 százalékról 9,5 százalékra emelkedett a munkanélküliség, miközben az EU27-ek szintjén 8,9 százalékos volt. Az EU statisztikai hivatalának becslése szerint májusban 21 millió 462 ezer állástalan volt szerte az Európai Unióban. Magyarországon 10,2 százalékos munkanélküliségi rátát regisztráltak, aminél csak hat uniós tagállamban volt rosszabb adat.


Vladimír Spidla úgy vélte, hogy a most létrehozott mikrofinanszírozási eszköznek hála fodrászok, taxi- és teherautósofőrök mellett friss diplomás fiatalok is pályázhatnak majd mikrohitelre, aminek igénybevételéhez – például üzleti tervek kidolgozásához – tanácsadásban is részesülhetnek országuk munkaügyi hatóságainál.


A Bizottság azzal számol, hogy a 8 éves futamidejű eszközből körülbelül 45 ezer kölcsönt folyósíthatnak majd, piaci hitelkondíciók mellett. Spidla biztos úgy vélte, hogy a források felhasználásánál bizonyos regionális egyensúlyt is tartani próbálnak majd. Az EU-ban a 25 ezer euró alatti hitelek számítanak mikrohitelnek. Az európai vállalkozások 91 százaléka 10 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató mikrovállalkozás. Európában az induló vállalkozások 99 százaléka mikro- vagy kisvállalkozás, ezek egyharmadát munkanélküliek alapítják.


A Bizottság javaslatáról az együttdöntési eljárás keretében a miniszterek tanácsa és az Európai Parlament dönt majd közösen. A Tanácsban minősített többség kell majd a javaslat elfogadásához. Brüsszel azzal számol, hogy 2010-ben megkezdhetik a program végrehajtását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek