Utoljára adómentes a tanévkezdési támogatás

21 ezer 450 forint gyerekenként. Ennyi iskolakezdési támogatás után még nem kell fizetni adót. Júliustól lehet felhasználni a munkáltatók által nyújtható támogatást; az összeg a minimálbér 30 százalékáig lehet adómentes.

PénzforgatóSzabad Föld Online2009. 08. 05. szerda2009. 08. 05.
Utoljára adómentes a tanévkezdési támogatás

A támogatást mindkét szülő megkaphatja, egy gyerek iskoláztatására így akár 42,9 ezer forint is fordítható. Jövőre ez a típusú természetbeni juttatás is adózik, jóllehet nem a normál, hanem a kedvezményes, 25 százalékos mértékkel – írta a Napi.hu.

Mivel az iskolakezdési támogatás egyszeri juttatás, ezért csak a jövő év második felében lehet következtetni arra, hogyan változnak majd e téren a munkáltatói szokások. Összességében az iskolakezdési támogatás stabil, de nem a legnagyobb súlyú juttatás, több munkáltató nem is teszi bele a cafeteriakeretbe - már csak azért sem, mert különben hátrányba kerülnének azok az alkalmazottak, akiknek nincs iskolás korú gyerekük, hiszen ők csak szűkebb juttatási körből választhatnának.

Az iskolakezdési támogatás adható utalvány formájában, de a munkáltató elfogadhatja a nevére kiállított számlát is. A teljes összeg, amelyet a munkáltatók adnak évente, így nem becsülhető meg. A Sodexo Pass-ügyfelek húsz százaléka ad iskolakezdési utalványt, az esetek túlnyomó többségében a maximális keretet kihasználva, vagyis messze nem annyira elterjedt a használata, mint az egyéb utalványoknak.

A tényleges felhasználás a számlás megoldás miatt nyilván nagyobb, összességében azonban pár milliárd forintot tehet csak ki az az összeg, amelyet a munkáltatók ilyen juttatásra költenek. Összehasonlításképpen: az üdülési csekk forgalma az idén meghaladhatja az 50 milliárd forintot is - ez még akkor is szignifikáns különbség, ha hozzátesszük, az üdülési csekk adómentes (jövőre kedvezményes adózású) korlátja 21,45 ezer forint helyett 71,5 ezer forint.

A juttatást az iskolakezdést megelőző és azt követő 60 napban lehet felhasználni. Ennek fényében két hulláma van az iskolakezdési támogatás forgalmának: van egy jelentős felfutás július-augusztusban, hiszen a munkaadók többsége ebben az időszakban igényli az utalványokat, majd a következő hullám a szeptember-október, amikor is a szülők felhasználják a kapott keretet.

Ezek is érdekelhetnek