A szeretet nem ismer határokat

A Down-szindrómás gyermekeket tartják a szeretet nagyköveteinek, de most már azok a híres olasz modellek is elmondhatják magukról, akik azért érkeztek Budapestre – Béres Géza hívó szavára, ingyen –, hogy ezekkel a gyermekekkel együtt vonuljanak a kifutón. A cél nemes: az Első Budapesti Férfi Stílus- és Divatnap – a Budapest Uomo – teljes bevételét arra szánják, hogy a Géza felsőörsi levendulafarmján nyaraló családoknak minden jóból jusson a pihenésük alatt. Rendhagyó portré a szeretet arcairól.

PortréPuskás Kati2024. 07. 08. hétfő2024. 07. 08.

Kép: Budapest Uomo első budapesti jótékonysági férfi stílus- és divatnap Felix étterem Béres Géza divattervezö Budapest 20240627 fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A szeretet nem ismer határokat
Budapest Uomo első budapesti jótékonysági férfi stílus- és divatnap Felix étterem Béres Géza divattervezö Budapest 20240627 fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Minden összeállt, mint sok kicsi legó: a Budapest Uomo összehozta a jó szándékú embereket, és parádés rendezvény kerekedett. A Fricska együttes táncolt, egy Down-szindrómás kislány furulyázott, a profi modellek pedig együtt vonultak azokkal a gyerekekkel, akiknek segíteni akartak. A partnerek pedig gondoskodtak arról, hogy senki ne maradjon éhen, legyen mivel koccintani és remek zene szóljon. Nem voltak nyelvi problémák: a mosolyt és az ölelést – legyen bármilyen nemzetiségű is – mindenki érti. 

Béres Géza és Aldo Farinoli pártfogoltjaik körében


Géza az ötletgazda 
Béres Géza, a Dress Me and You (DMY) Szabóság tulajdonosa nem ismeri a lehetetlen fogalmát. Amióta a fejébe vette, hogy támogatja a Down-szindrómás gyerekeket, hegyeket képes megmozgatni. Tavaly még csak egy csodálatos napot szervezett nekik felsőörsi birtokán, ahol aztán megannyi élményben volt részük a pizzasütéstől kezdve a vitorlázáson át a lovacskasimogatásig. Már akkor ott motoszkált a fejében a terv, hogy még többet tudjon adni nekik. Annyi szeretetet és ölelést kapott, hogy nem volt kérdés, folytatja a támogatásukat. Ezért idén már több napon át nyaralhatnak itt a családok, és ellátásukról is a vendéglátó gondoskodik. Ehhez keresett partnereket. Kapcsolatait és közösségi oldalát felhasználva talált is olyan embereket, akik jó szívvel álltak az ügy mellé, és mindenki adja, amit tud: egészséges élelmiszert, élményeket, programokat, pihentető-gyógyító kezeléseket. A „fizetség” a csillogó szemű gyerekek mosolya és ölelése. 
A kezdeményezés immár nemzetközi, ugyanis Géza a firenzei Pitti Uomón megismert három csodálatos olasz férfi modellt, akik szintén az ügy mellé álltak, és ingyen vállalták a fellépést a június 27-i budapesti jótékonysági rendezvényen. A DMY öltönyeit már Firenzében is viselték, és a minőséggarancia volt számukra. Géza szabósága gőzerővel dolgozott, hogy minél több csinos szettben tudjanak a kifutóra lépni, a gyerekek pedig egységesen macis pólóban vonultak a modellekkel. 
– Embert próbáló napok voltak, de nagyon bíztam benne, hogy a nagy napra minden összejön. Számtalan olyan embertől kaptam segítséget, akikről nem is gondoltam volna, de persze értek mostanában csalódások is. Természetesen most is számíthattam a „kemény magra”, akik eddig is sokat segítettek – például a frizurákat a fiam és a Mátyás szalon készítette -, de a közösségi oldalamon közzétett felhívásokra új segítők is érkeztek, a beszállítóktól a fotósokon keresztül az olasz tolmácsokig, akik lelkesen járultak hozzá ahhoz, hogy a rendezvény olyan legyen, hogy mindenki szívből tudjon mosolyogni, és azt érezze, tapintható a szeretet – mondta Géza a rendezvény után fáradtan, de boldogan, miközben alig tudott szabadulni a csillogó szemű gyerekek öleléséből. 
A belépőjegyek árából és a támogatásokból befolyt teljes összeget természetesen a Down-szindrómás gyermekek nyaralására és az őket nevelő családok számára ajánlották fel. Az első család már a birtokon van, és a hétvégén mennek és újra feltöltik a hűtőszekrényt, hogy a következő családnak is meglegyen mindene. 


Az olasz csapat 
Minden azzal a bizonyos fehér kabáttal kezdődött, amelyet Géza Aldo Farinolinak készített a firenzei Pitti Uomóra, ahogy erről lapunkban korábban beszámoltunk. Ez olyan sikert aratott, hogy Niccoló Cesari és Iuri Marini is rendelt öltönyöket a Dress Me and You Szabóságtól. Akkor beszélt nekik Géza a terveiről. Aldo el is jött Budapestre, találkozott a gyermekekkel, és ő is megszerette őket és az ügy elkötelezettjévé vált, a többiek pedig szintén felvállalták, hogy csatlakoznak a divatszakma történetében egyedülálló eseményhez, a Budapest Uomóhoz, amely nemcsak az igényes férfidivatról szól, hanem a szeretetről is. 
Igazi barátai lettek nemcsak Gézának, hanem a velük kézen fogva vonuló gyerekeknek is. Profi módon kezelték a gyerekek feléjük áradó szeretetét, és ügyesen terelgették őket a kifutón. Meghatottan mondták, hogy ez életük egyik legszebb eseménye volt. Vendéglátójuknak köszönhetően – aki igyekezett nekik minél többet megmutatni a fővárosból – elkötelezett Budapest-rajongó is lett belőlük. Géza pedig csak tartotta magát a mottójához: „Egy jó férfiszabó élményt ad, nem csak öltönyt.” Élményben nem volt hiány! Mindenki élvezte ezt a csodás eseményt, de a legjobban azok tudták kimutatni ezt, akikért mindez létrejött: a szeretet nagykövetei, a Down-szindrómás gyerekek. 

Béres Géza  első hívó szavára csatlakoztak a jótékonysági rendezvényhez a híres olasz modellek: Iuri Marini, Niccolo Cesare  és Aldo Farinola


Gyula úr és a gyerekek 
Bátky Gyula – akiről már szintén olvashattak lapunkban – ezúttal a legidősebb modellként állt helyt, hogy támogassa kedvenceit, akikkel régóta szeretetkapcsolatot ápol. Géza barátjaként osztozik a jótékonysági tevékenységben, és ezúttal nemcsak adománnyal, hanem részvétellel is kivette részét az eseményből, és ő is kézen fogva sétált a kifutón kis barátaival, és bizony, mondom, hogy remekül megállta a helyét a profi modellek között. Ugyanolyan remekül álltak rajta az öltönyök, mint az olasz urakon. Viccesen úgy fogalmazott, hogy nyolcvankilenc évesen nem szándékozik modellkarriert építeni, de a Down-szindrómás gyermekekért félredobja a – nem létező – botját, és igyekezett peckesen lépegetni. Ő az élő bizonyítéka, hogy a szeretetnek nemcsak nemzetisége, de kora sincs – szabadon áramlik, ha hagyjuk. 
 

Bátky Gyula Petivel sétált a kifutón

 

Mindeközben Felsőörsön
Elsőként egy csodálatos ötgyermekes család költözött a Casa La Dolce Vita levendulafarmra. Soha nem nyaraltak még, és strandon sem voltak. Mindenki azon igyekszik, hogy nagyszerűen érezzék magukat: az alsóörsi önkormányzatnak köszönhetően ingyen mehettek strandra, a Veszprémi Állatkert és a Balatoni Bob Szabadidőpark is vendégül látta a családot. 
Az elkövetkező hetekben Géza 22 Down-szindrómás családot – közel száz embert – lát vendégül a farmon. 
 

Már javában nyaralnak a családok Géza felsőörsi levendulafarmján


 


 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek