Hogyan válasszunk beépíthető mosogatógépet?

PR-cikkPR -cikk2023. 11. 20. hétfő2023. 11. 20.

Fotó: Alza

Fotó: Alza

Ma már a legtöbb konyhába – hacsak nem kell kompromisszumot kötni és egy már meglévő enteriőrbe beilleszteni - beépíthető mosogatógép kerül. Nem mindegy azonban, milyen. 

 

A beépíthető mosogatógépek többsége 60 cm széles, de nem mindenkinek áll rendelkezésre ennyi hely, és egy egy-kétszemélyes háztartásban nem is feltétlenül van szükség ekkora berendezésre. Ezért kaphatók kevésbé helyigényes, 45 cm-es típusok is, ezek 9-10 teríték elmosogatására képesek. A gyártói specifikációk szerint egy teríték tartalma: lapostányér, mélytányér, kistányér, vizespohár, csésze, csészealj, és egy teljes evőeszközkészlet. A 60 cm széles mosogatógépek 12-15 terítékesek.

 

 

Mosogatás akár éjszaka is

 

Vásárlás előtt gondoljuk végig, látni szeretnénk-e a beépíthető mosogatógép kezelőpaneljét, vagy inkább a konyhabútor homogén, egységes megjelenése a fontosabb. Egyes típusoknál a kezelőpanel a készülék elején található és a beépítés után is látható marad, így könnyedén nyomon követhetjük a mosogatási ciklust, míg a teljesen beépíthető mosogatógépek esetében a kezelőpanel az ajtó felső szélén kap helyet, így kívülről nem látható; a kezelőpanel csak akkor érhető el, ha a mosogatógép ki van nyitva.

A mosogatógép zajszintje fontos paraméter lehet akkor, ha a konyha a nappalival egy légtérben van, vagy egyenesen garzonlakásba kerül. A legtöbb modell zajszintje általában 50 dB körüli, de létezik extra csendes, 40 dB-es zajszintű típus is, az utóbbi gép munkája éjszakai mosogatás során sem különösebben zavaró. Számos modell kínál speciális, alacsony zajszintű Silence vagy éjszakai programot.

 

Ezt takarják az extra funkciók


 A beépíthető mosogatógépek nagy része számos extra funkcióval büszkélkedhet, nem mindig tudni azonban, mit takarnak a hangzatos megnevezések. Az Aquastop funkció például meghibásodás esetén megelőzi a vízszivárgást, így a mosogatógépet akkor is bátran bekapcsolva hagyhatjuk, ha elmegyünk otthonról. Az AutoOpen funkció automatikusan kinyitja a mosogatógép ajtaját a program végeztével, így távozhat a felesleges gőz és az edények gyorsabban megszáradnak. A perfect GlassCare üvegvédő program a törékeny edények mosogatásánál hasznos - kíméletesen és cseppmentesen tisztít -, míg a varioSpeed Plus lehetőséggel a mosogatási időt csökkenthetjük jelentősen.

A helykihasználást is igyekeznek maximalizálni a gyártók; az ExtraSpace kialakítás például lehetővé teszi lábasok és serpenyők optimális elhelyezését is az alsó kosárban, míg a FlexiSpace rendszer moduláris szerkezetű kosarai lehetővé teszik az edények korlátok nélküli elrendezését, a belső tér igényeink szerinti variálását.

 

 

Figyelik a tabletta fogyását is

 

Nagyon hasznos lehetőség a gyors program, ami jól jön, ha rövid időn belül ismét szükségünk van az edényekre, és szinte elengedhetetlen a féltöltet funkció, amellyel akkor is érdemes beindítani a gépet, ha nem telik meg teljesen, ugyanis kevesebb vizet és energiát használ. A multizone program többzónás mosogatást tesz lehetővé (alsó vagy felső kosár), egyes típusok szenzorai pedig érzékelik a behelyezett edények mennyiségét és szennyezettségét, és annak megfelelően választják ki a megfelelő programot.

Egyes mosogatógépek figyelik azt is, mikor fogyunk ki a mosogatógép-tablettából, és a beépített tablettaszámláló jelzi, ha már csak néhány tabletta maradt. Sőt, egyes mosogatógépeken a mosogatási programokat a mosogatótabletta használatára optimalizálhatjuk. A „késleltetett indítás” funkció lehetővé teszi a mosási ciklus elindítását akár több órával a gép feltöltése után, így az edényeink pontosan akkorra lesznek tiszták, amikor szükség van rájuk.

A modern, okos mosogatógépeket csatlakoztathatjuk a mobilunkhoz is, amelyen könnyedén beállíthatjuk a megfelelő programot és távolról is beindíthatjuk, nyomon követhetjük a mosogatási ciklust.

 

Ezek is érdekelhetnek