Dolce vita Felsőörsön

Hagyományos szeretetnapra hívta Béres Géza a Down-szindrómás gyerekeket felsőörsi levendulafarmjára. Gyerekzsivajtól volt hangos a Casa la Dolce Vita, ahol idén nyáron egy hónapon át, ötnapos turnusokban vakációzhatnak majd a családok. Az ehhez szükséges összeg előteremtése érdekében rendezi meg a Dress Me and You Szabóság június 27-én a „Budapest Uomót”, amelyen három híres olasz modell – Aldo Farinola, Niccoló Cesari és Iuri Marini – ingyen lépnek fel a jó cél érdekében.

RiportPuskás Kati2024. 06. 06. csütörtök2024. 06. 06.

Kép: Németh András Péter fotói

Németh András Péter fotói

De ne szaladjunk ennyire előre, térjünk vissza a felsőőrsi helyszínre, ahol csodálatos, napsütéses időben, igazán jó hangulatban telt a nap. A Casa la Dolce Vita mindig szeretettel lát mindenkit. Itt volt Gézáék esküvője is – a kapun még látható a tavalyi díszítés nyoma –, amelyre szintén a közösségi oldalon invitálták a vendégeket. ­­­­ 
– A nagy napunkra is magunk csináltunk mindent – emlékezik mosolyogva Géza felesége. Bea azt is elmeséli, hogy a birtokot és a présházat rengeteg munkával varázsolták ilyen pazar hellyé. – Vettünk ezerötszáz tő levendulát, és amikor Gézának sok munkája volt, akkor egyedül is ide jöttem. Épphogy elkészültünk mindennel az esküvőnk napján, mire megérkeztek a vendégek, de igazán fergeteges buli kerekedett. Mindketten szeretünk dolgozni, és nem problémákat, hanem megoldandó feladatokat látunk magunk előtt. Felnőttek már a gyerekeink – Gézának egy, nekem két fiam van –, a maguk útját járják. Mi szeretünk jól élni, és ebbe az is beletartozik, hogy sokat utazunk, de az is, hogy jut a szeretetünkből másoknak is. 
Itt meg is szakad a beszélgetésünk, mert Beát ellentmondást nem tűrően elszólítja Evelin a gyereksarokba, ahol éppen befejezte a gyöngyfűzést és a karkötő csomóját meg kéne kötni. 

A  helyszín,  amelyet Géza  egy hónapra átad, hogy itt nyaralhassanak kis barátai a   a családjukkal


Körülnézek, hogy merre lehet a kiskutyám, aki elkísért az útra. Yodát Máté kezében találom, aki nagy szeretettel simogatja, és nem akarja letenni. Megtudom, hogy lovakat is simogatott ma már a szemközti lovardában. Ugyanis a tulajdonosa, Marokházi Regina szívesen fogadja ezen a napon a családokat. Jó látni, ahogy a gyerekek boldogan bóklásznak a jámbor paripák között, és bátran simogatják vagy éppen répával etetik a lovacskákat. 
 
Máté anyukája – aki három örökbe fogadott Down-szindrómás gyermeket nevel – lelkesen meséli, hogy mennyire hálásak Gézának, aki ennyi szeretettel veszi körül a gyerekeket. Ha tehetik, minden általa szervezett programra elmennek. 
Közben odaszalad hozzám – vagyis inkább Yoda kutyámhoz – egy másik jókedvű fiúcska. Megdicsérem a frizuráját. Elújságolja, hogy Geri csinálta. Géza barber fia rendszeresen nyírja a hajukat, így itt sem pihen, hanem szorgosan dolgozik az alkalmi fodrászatban. 
Sok-sok gyümölccsel felpakolva megérkezik Mátyás Éva is, aki pedig az édesanyák frizurájáról szokott gondoskodni. Nevetve meséli, hogy mikor Géza egyik pártfogoltjától, Petitől első alkalommal megkérdezte, elrabolhatja-e az anyukáját, hogy megcsinálja a haját, a Down-szindrómás fiú komolyan ránézett, és közölte: „A haját megcsinálhatod, de el nem rabolhatod, kérem vissza.” Éva elmeséli, természetes számukra, hogy csatlakoznak Géza jótékonysági tevékenységéhez. 
– Úgy élünk mi „Hattyúfalván” – ahogy a környékünket becézem –, ahogy jó szomszédokhoz illik. ­Budán, a Vízivárosban együtt pergetjük a napjainkat – a szabó, a fodrász, a kávézós –, figyelünk egymásra, segítjük egymást. Amikor mi tizenegy éve megnyi­tottuk a fodrászatunkat, Géza szabósága már ott volt. Hamar megtaláltuk a hangot, kiderült, hogy mind­ketten olaszmániások vagyunk, én Jesolo-, ő Caorle-bolond – mesél a kezdetekről Éva. 
Így már értem, hogy miért olasz slágerektől hangos a levendulafarm. El is indulok a DJ pultja felé, amely előtt mikrofonnal a kezében Dávid és Peti teli torokból nyomják az olasz slágert, hogy Felicita (magyarul boldogság). Hát ez itt most szinte tapintható. 

Csaba és "segédei" folyamatosan sütötték a kemencében a jóféle pizzát

A kemence mellett Csaba áll, az ő felajánlása, hogy egész nap süti a jóféle pizzákat. Géza is besegít barátjának, most éppen a feltéteket – sajtot, sonkát, szalámit – válogatja a pizzára a gyerekekkel. Futólag tudunk csak pár szót váltani. 
– Csodálatos meglepetés, hogy nemcsak a szüleim és a testvérem vannak itt, hanem egy meglepetésvendég is érkezett. Teljesen meg vagyok hatva, hogy itt van a mindig makulátlan megjelenésű nagyapám szabójának szépkorú lánya. Magdolna szintén a közösségi oldalon talált rám – meséli Géza, majd elviharzik, mert már sokan várják. 
Én gyorsan letelepszem Géza édesanyja mellé, hogy kifaggassam, milyen gyerek volt a fia. 
– Mindig empatikus volt a fiam, és amellé állt, akinek szüksége volt rá. Ő azzal is barátkozott, akit a többiek kiközösítettek. A mi családunkban természetes, hogy segítünk, ha tudunk, mint ahogy az is, hogy adunk magunkra. Úgyhogy én nem lepődtem meg, amikor a fiam a vendéglátós évek után kitanulta Bangkokban a szabóságot, és szeretem azt is, hogy igényesen öltözködik. Nagyon büszke vagyok rá – meséli Valika mosolyogva. 
 
Milyen egyszerű lenne az élet, ha mindenki így gondolkodna, morfondírozok, miközben körülnézek a roskadásig telt asztalon – mindenki hozott valami finomságot. A szeretet, a szívből adás nem bonyolult, és nem pénz kérdése: egy ember bejelenti a közösségi oldalán, hogy segíteni akar, és a többi jószándékú csatlakozik hozzá… Mindenki azzal járul a közöshöz, amivel tud. 
A Veszprémben élő Sári Márti – coach és Bars-terapeuta – szintén a közösségi oldalon látta meg a Down-szindrómás gyerekek felsőörsi nyaraltatásáról szóló posztot, és eljött, hogy felajánlja a segítségét. 
– Évekkel ezelőtt nyaralásból jöttünk haza, amikor a kisfiamnak életmentő vakbélműtétre volt szüksége. A kórházban eltöltött idő alatt megtapasztaltam a szülőkön ilyenkor eluralkodó szorongást, aggódást, stresszt, ezért fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy szívesen segítenék. Speciálisan összeállított módszerrel dolgozom, amely szerintem jót tenne az itt vakációzóknak is, ezért ajánlottam fel, hogy a nyaralásuk alatt hetente egy napot velük töltök, a szülők és a gyerekek is igénybe vehetik a kezelést, díjmentesen. 
 

Gyula úr   Down-szindrómás kis barátjával, Petivel fog a Budapest Uomon a kifutóra lépni

Gyula úr – akiről már olvashattak lapunkban – is itt van. Julius Bátky megrendelőből lett Géza jó barátja, és a gyerekek támogatója. Készül a Budapest Uomóra. 
– A magam 89 évével én leszek a legidősebb modell, aki bot nélkül fellép, Down- szindrómás kis barátommal, Petivel együtt fogunk a kifutóra lépni – újságolja büszkén mosolyogva az ezúttal is kifogástalan eleganciájú úriember. 
Lesem az alkalmat, hogy Gézával is szót tudjak váltani, közben a történetén gondolkozom. Nem mindennapi dolgokat visz véghez. Immár világhírű, hiszen már nemcsak olasz modellek, hanem bangkoki üzletemberek is tőle – az Aranyolló-díjas magyar szabótól – rendelik az öltönyeiket. Hallom, ahogy elbúcsúzik az egyik családtól: „Várjatok, csomagolok nektek valamit, hiszen annyi minden van, ne maradjon itt!” 
Végre letelepszik mellém. Felelevenítjük a törté­netet, ami egy korábbi lapszámunkban ott végződött, hogy a híres olasz modell, Aldo Farinola megrende­lésére elkezdte varrni a törtfehér, elegáns kabátot. A közösségi oldaláról tudom, hogy nagy tetszést aratott az elegáns felöltő, és hogy később Aldo itt járt Budapesten. 
– Aldo valóban a közösségi oldalamon látottak alapján keresett meg. A Pitti Uomo a világ egyik legfontosabb férfidivat-fesztiválja, hagyományosan évente kétszer, januárban és júniusban rendezik meg, elsősorban azzal a céllal, hogy a kiskereskedők és a nagy ruházati márkák egymásra találjanak. Úgyhogy megtisztelő, ugyanakkor stresszes is volt a felkérés, kicsit izgultam, mert nem én vettem le a méreteket, de bíztam abban, hogy egy híres modell jól adja meg azokat – magyarázza Géza. 
– Szerencsére a felöltő tökéletes lett, úgy állt rajta, mintha ráöntötték volna. Így a fehér kabát a Dress Me and You reklámjává vált, és több felkérést is kaptam. Niccoló Cesari és Iuri Marini olasz modellek is a tőlem rendelt nyári öltönyökben fognak felvonulni a júniusi Pitti Uomón. De nemcsak ott, hanem a június 27-i Budapest Uomón, amelynek az ötlete már januárban megszületett, a firenzei találkozásunkkor. Aldo aztán eljött hozzánk Budapestre, hogy promotálja a jótékonysági rendezvényt, amelyet a Toscan Focus online csatorna is közvetíteni fog. Úgy döntöttem, hogy a Budapest Uomo jótékonysági rendezvény lesz: a belépőjegyekből és a támogatásokból befolyt teljes összeget a Down-szindrómás gyermekek nyaraltatására ajánljuk fel. Meghirdettem az eseményt – szokásomhoz híven – a Dress Me and You közösségi oldalán. Pár hét alatt sokat haladtunk a szervezésben: jelentkezett tolmács, ügyvéd, könyvelő, fodrász, sminkes, fotósok és sokan mások. Nagyon büszke vagyok az összefogásra, így remélhetőleg boldog és eseménydús lesz a levendulafarmon nyaraló családok pihenése. A támogatásokból befolyó összegekből a hűtőt és fagyasztót szeretnénk folyamatosan feltölteni, illetve ­strandbelépőket, vitorlázást, bobozást és színes programokat szeretnénk biztosítani! Elkészült a https://budapestuomo.hu oldal, itt lehet jegyeket vásárolni különböző összegben – ki mennyit tud vagy szeretne erre szánni. 
Magam is rendszeresen böngészem Géza közösségi oldalát, de úgy tűnik, hogy nemcsak én, hanem a bangkoki szabóiskola is követi, és elismeri egykori tanítványa munkásságát. 
– Igen, ott végeztem el a szabóiskolát – thai nyelven –, és gyakran visszajárok Bangkokba. Itt szerzem be a jó minőségű alapanyagokat, hogy a vendégeim minél nagyobb választékhoz jussanak – meséli Géza, akit régi iskolája nemrégiben Aranyolló-díjjal tüntette ki. 
– Örömmel mentem el a partira, ahová meghívtak, és nagyon meglepődtem, amikor kihívtak és átadták a díjat. A méltatásban felsorolták mindazt, amit a közösségi oldalamon láttak, és külön kiemelték a jótékonysági tevékenységemet, és azt – nem tudom, hogy erre büszke legyek vagy szégyelljem magam? –, hogy én vagyok az egyetlen európai megrendelő, aki mindig időben, pontosan kifizeti a számlákat. 
Rövid összegzést végzünk a mai napról is, bár még koránt sincs vége. 
– Sok vendégünk jött: ki sütit hozott, ki adományt! Ezer köszönet a gyermekek nevében is! Amit én kaptam, és amit nem cserélnék el semmire, az a rengeteg puszi és ölelés, a gyerekek önzetlen szeretete, ami további energiát ad, hogy igenis folytassam ezt az utat. Remélem, hogy, mint eddig mindig, most is találok társakat. 
 

Géza szerint ezek a gyerekek a szeretet nagykövetei

Utóirat
Nincs megállás! A szeretetnap után Géza ismét Bangkokba indult, ahol újabb üzenet várta. 
– E-mailt kaptam, hogy néhány ottani befolyásos üzletember velem szeretne öltönyt készíttetni. Vettem egy mérőszalagot, és levettem a méreteket. Jelezték azt is, hogy ezentúl, amikor havonta jövök, a barátaik is tőlem szeretnének rendelni. Gratuláltak a szombati Down-gyermekes szeretetnapomhoz, és mosolyogva megjegyezték, hogy még soha nem készített nekik ruhát olyan szabó, akitől olasz modellek is rendelnek! Szinte haza sem értem Ázsiá­ból, amikor hívott Carmela Luciani olasz divattervező – aki Aldo fellépő öltönyét is tervezi –, hogy felkérte a FlyFreeAirways Francesco D'Alessandro magán-légitársaság, tervezze meg a személyzet formaruháját, és ő ragaszkodik hozzá, hogy a Dress Me and You szabóság varrja meg azokat a tervei alapján. Hamarosan egyeztetjük a részleteket, anyagokat, színeket, elképzeléseket. Mozgalmas nyár lesz! – szögezi le Géza. 
 

 

Ezek is érdekelhetnek