Kvótacsaták Pekingért

Matematikaprofesszornak kell lenni ahhoz, hogy valaki könnyedén megértse, miként lehet az egyes sportágakban megszerezni az olimpiai kvótát. A labdajátékok selejtezőin alkalmazott, viszonylag egyszerű kiírással ellentétben néhány küzdősportban több energiát emészt fel a kiküldetési szint elérésének megértése, mint a kvóta megszerzése...

SportKun Zoltán2007. 10. 05. péntek2007. 10. 05.
Kvótacsaták Pekingért

Régen ez nem így működött. Emlékezhetünk „Eddie, a sas”-ra, aki minden téli olimpián biztos résztvevő volt, holott bármelyik nyugdíjas pályagondnok nála messzebbre szállt volna a síugrásban. Vagy ott van az egyenlítő-guineai Eric Moussambani, aki száz méteren éppen olyan időt úszott, mint más kétszázon, mégis róla beszélt mindenki Sydneyben. Lehet, Pekingben is feltűnik majd egy új Moussambani, hiszen egyes sportágakban, például úszásban és atlétikában minden nemzet nevezhet egy vagy két versenyzőt bármiféle szintidő teljesítése nélkül – elvégre az olimpia mindenkié.
Mindenkié? Az úszni nem tudó úszó, Eric Moussambani indulhat Pekingben, a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea nem biztos. A vívás női párbajtőr szakágában a huszonnégy egyéni indulónak vagy a világranglistán elfoglalt helye, vagy a selejtezők alapján kell kiharcolni a részvételt. Nos, Nagy Titi szeptember végén a 43. volt a ranglistán, és a világbajnokságon még a legjobb 16 közé sem sikerült bejutnia, így sajnos elképzelhető, hogy lemarad az olimpiáról. Mint ahogy lemaradt az Európa-bajnok, világbajnoki második Berki Krisztián, aki hiába klasszis lólengésben, az egyéni összetettben nem tudta kiharcolni a kvalifikációt.
Aki szeret böngészni, a www.mob.hu oldalon megtalálja valamennyi sportág kvalifikációs szabályait. A magyar birkózók például az öt megszerzett kvóta mellé még a tamperei Európa-bajnokságon és a kvalifikációs versenyeken gyűjthetnek újabbakat, az asztaliteniszezők 64-es mezőnyében a húszfős világranglista élboly mellett negyvenketten selejtezőből, ketten szabad kártyával jutnak ki, a labdajátékok többségében pedig máris befejeződött a selejtezősorozat. Ami biztos: október elejéig harminchat magyar sportoló (huszonöt férfi, tizenegy nő), továbbá a férfi pólócsapat harcolta ki a pekingi részvételt. A többiek előtt pedig még legalább akkora a feladat, mint Eddie számára, aki száz méterre repülő társai lenyűgözésére egyszer azért meg akarta ugrani a negyvenet.

Ezek is érdekelhetnek