Hárman nyeregben

A bicikli olyan, mint a pingpong – a hivatásosak szívesen pofozkodnak a kifejezés miatt. A békesség kedvéért maradjunk tehát a kerékpárnál – amely négy fő szakággal képviselteti magát Pekingben, ám ezek csak annyiban hasonlítanak egymáshoz, hogy valamennyiben két kerék és ugyanannyi pedál a főszereplő.

SportKun Zoltán2008. 03. 21. péntek2008. 03. 21.

Kép: Hungary's Laszlo Bodrogi receives kisses after winning the 31km time trial in the 58th Austrian cycling tour in Podersdorf, July 8, 2006. REUTERS/Dominic Ebenbichler (AUSTRIA), Fotó: REUTERS

Hungary's Bodrogi receives kisses after winning the 31 km time trial in the 58th Austrian cycling tour in Podersdorf
Hungary's Laszlo Bodrogi receives kisses after winning the 31km time trial in the 58th Austrian cycling tour in Podersdorf, July 8, 2006. REUTERS/Dominic Ebenbichler (AUSTRIA)
Fotó: REUTERS

A klasszikus szám az országúti verseny, amely már az athéni olimpia műsorán is szerepelt (nem a legutóbbin, hanem az elsőn, még 1896-ban – akkor az Athén – Marathón távot kellett oda-vissza letudni), ám meglepő módon a hölgyek csak 1984 óta versenyezhetnek nyeregbe pattanva. A szakág nagy hátránya, hogy a jelentős távolságok miatt a helyszíni néző számára egyszerűen élvezhetetlen. Ezért a nézőknek kitalálták a pályakerékpárt. Ez sem mostanában történt, hanem a XIX. század második felében, amikor előbb kilométerre (igény szerint mérföldre), majd időre tapostak a versenyzők. Az egyik legkíméletlenebb erőpróba alighanem a Six Days elnevezésű futam lehetett, amely minimális pihenő mellett hat teljes napig tartott… A két ősi ághoz nemrég társult a hegyikerékpározás, azaz mountain bike, amelyben nemcsak az erő, hanem az ügyesség is fontos, ráadásul nem az aszfalton vagy egy csarnok közepén, hanem zöldövezetben lehet versenyezni. Hogy a sportág fejlődőképes, kiderül abból is, hogy míg az öttusa, a vívás, de még a vízilabda is nagy harcot vív a programban maradásért, addig Pekingben bemutatkozhat a BMX, ami voltaképpen motor nélküli motokrosszt jelent. Ki tudja, négy év múlva aranyat osztanak majd rollerben is…
Magyar sportágnak ugyan még nem nevezhetjük a kerékpárt, de nem kizárt, hogy lesz pontszerzőnk. Bodrogi László ugyanis az időfutamban világbajnoki ezüstérmesként indulhat, tehát akár érmet is szerezhet. Igaz, ezt vártuk tőle Athénban is – lett belőle egy 22. hely. Mellette Kusztor Péter a mezőnyversenyben, Parti András pedig a mountain bike kategóriában ülhet nyeregbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek