Itt a megoldás? Azonosították az aszálytűrés génjét!

A BASF és a Monsanto tudósai azonosították az aszálytűrő képességért felelős gént. A tervek szerint a gént első generációs aszálytűrő kukoricatermékükben alkalmazzák majd. Ez lesz az első biotechnológiai eredetű aszálytűrő haszonnövény a világon. A piaci bevezetés legkorábbi időpontjaként 2012-t célozták meg, a szabályozói jóváhagyások függvényében.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 06. 27. szombat2009. 06. 27.
Itt a megoldás? Azonosították az aszálytűrés génjét!

A BASF és a Monsanto tudósai felfedezték, hogy egy természetben előforduló gén segítheti a kukoricanövények túlélését aszályos körülmények között és biztosíthatja a terméshozam stabilitását szűkös vízellátású időszakokban. A közelmúltban végzett független tanulmányok sora – köztük az USA Tudományos Akadémiájáé is - a klímaváltozás miatt csökkenő terméshozamokra és globális élelmiszerhiányra figyelmeztetnek. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése szerint a száraz időszakok száma és tartama – különösen a már eddig is aszályosnak számító területeken – várhatóan növekedni fog.


A társaságok nyilatkozata szerint az aszálytűrő kukorica a Bacillus subtilis baktériumból származó cspB gént tartalmazza. A gént először hidegsokk körülménynek kitett baktériumokban azonosították. A további kutatás igazolta, hogy a cspB segíti a növényeket az aszály okozta stressz leküzdésében. A kukoricában a cspB úgy működik, hogy segíti a növény folyamatos növekedését és fejlődését azokban az időszakokban is, amikor szűkös a vízellátás.


A szárazság növényre gyakorolt hatásának enyhítésével a cspB segít stabilizálni a terméshozamot. Az első generációs termék egy több-generációs biotechnológiai aszálytűrő termékcsalád része; forgalmazásának megkezdését a társaságok a következő évtizedre tervezik.


A géntechnológia felhasználásával nagyobb és biztonságosabb termelést főként a fejlődő országok veszik igénybe, ahol az élelmiszerellátás problémáit akarják részben, vagy egészben megoldani a GM-növények termesztésével. Tavaly a Földön összesen 125 millió hektáron termesztettek ilyen növényeket.

Ezek is érdekelhetnek