Aratás: lassan vége, az árak stagnálnak

A "viharos" hétvége után ismét dolgoznak a földeken, s ütemesen haladnak az időszerű nyári betakarítási munkák.

Szántó-vetőO. Horváth György2009. 07. 22. szerda2009. 07. 22.
Aratás: lassan vége, az árak stagnálnak

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal legfrissebb tájékoztatása szerint; -befejeződött az őszi árpa betakarítása. A 195 ezer hektáros területről 3,6 t/ha-os termésátlag mellett 704 ezer tonna termés került a tárolókba. Háromnegyedénél tart az őszi búza aratása; - s a learatott 835 ezer hektárról 3 millió 151 ezer tonna szemtermés már a magtárakban van. A betakarított terület termésátlaga 3,78 t/ha, ez jó 1,2 tonnával kevesebb, mint az előző évi termésátlag - írta az agrárhaszon.hu.


Folyamatos a rozs, a triticale, a zab és a tavaszi árpa vágása is. A learatott területek termésátlagai a becsült átlagok körül mozognak. Gyakorlatilag befejeződött az őszi káposztarepce és a magborsó betakarítása is. Repcéből több, mint 500 ezer tonna, míg magborsóból mintegy 28 ezer tonna termést takarítottak be a termelők. Időarányosan jól halad a szalma betakarítás és a tarlóhántás is. Ez idáig a gazdálkodók az előirányzott munkák mintegy 40 %-ával végeztek.


Az árak viszont stagnálnak. Méghozzá az alacsony tartományban: a tőzsdén tegnap 32500 forintot adtak egy tonna eurobúzáért, csaknem 27 ezerre drágult a takarmánybúza, a kukorica tartotta magát a 31,8 ezres szinten, az árpáért nem adtk többet 25,5 ezernél, míg a repcebeállt 67 ezerre. Ezek augusztusi árak, kivéve a kukoricát, mely szeptemberi szállításra vonatkozik. A napraforgó - mely a tengerihez hasonlóan igen biztató képet mutat a földeken - októberi ára éppen alatta marad a 60 ezer forint tonnánkénti árnál.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek