Mentőöv a TÉSZ-eknek

Mentőcsomagot dolgozott ki a kormány a dél-alföldi zöldség- és gyümölcságazatban működő termelői értékesítő szövetkezetek (TÉSZ) megmentésére – értesült a Világgazdaság. Ennek oka, hogy utóbbiak a válság és a nem túl hatékony működés miatt komoly pénzügyi zavarba kerültek.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 07. 24. péntek2009. 07. 24.

Kép: Mórahalom Móraker Tészt zöldség gyümölcs felvásárló, válogató és csomagoló üzeme. Fotó: Karnok Csaba, Fotó: Karnok Csaba

Mentőöv a TÉSZ-eknek
Mórahalom Móraker Tészt zöldség gyümölcs felvásárló, válogató és csomagoló üzeme. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Bedőlésük esetén pedig ötezernél is több termelő család munkája és megélhetése válna kérdésessé. A kormány ezért úgy döntött, hogy 600 millió forinttal beszáll a régió három fő TÉSZ-ét tömörítő Dél-Alföldi Termelői Értékesítő Szervezetek Kereskedelmi és Szolgáltató (DATÉSZ) Zrt.-be a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. közreműködésével.

A Világgazdaság értesülései szerint a Pénzügyminisztérium a jövő héten bólinthat rá véglegesen az akcióra. Addig a cégcsoport hosszú távú stabilizálását célzó hétéves üzleti terv megvalósíthatóságát vizsgálják. A TÉSZ-ek megmentése az ágazatot fenyegető foglalkoztatottsági válság elkerülése mellett azért is állami érdek, mert a DATÉSZ bedőlése esetén a létrehozására az elmúlt években igénybe vett, több milliárd forintra rúgó uniós támogatást is vissza kellene fizetni.

Ezek is érdekelhetnek