Csehek isszák a magyar bort

A hazánkba idén behozott borok mennyisége gyanúsan visszaesett a tavalyihoz képest. A kivitel tizedével csökkent, de a nagy piacok, mint Csehország, Németország, Nagy-Britannia megmaradtak.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 08. 20. csütörtök2009. 08. 20.

Kép: KecskemŽt, 2008. augusztus 19. Bor, všršsbor. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Csehek isszák a magyar bort
KecskemŽt, 2008. augusztus 19. Bor, všršsbor. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A KSH adatai szerint Magyarország borimportja 66 (!) százalékkal csökkent 2009 első négy hónapjában az előző évhez képest. A palackos borok behozatala 42 százalékkal esett vissza, ezen belül az asztali borok importja 16 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly, minőségi borokból pedig 65 százalékkal csökkent a behozatal. (Ez a visszaesés e sorok írója szerint nem véletlenül: tavaly óriási, több százezer hektónyi olasz, silány bort hoztak be szürkezóna határát érintve és forgalmaztak máig kiderítetlen módszerekkel. Az idén ez az ügyeskedés leállt, vissza is esett az import.) A lédig borok importja tavaly január-április között duplája volt a palackos borokénak, idén azonban közel azonos volt mindkét kiszerelés behozatala, mivel 2009 első négy hónapjában a lédig borok importja jelentősen, 76 százalékkal csökkent. Ezen belül kizárólag asztali bort importált Magyarország.

Hazánk 2009 első négy hónapjában 12 százalékkal kevesebb bort szállított külföldre, mint egy évvel korábban, elsősorban a palackos borok kivitelének csökkenése miatt - számolt be a gazdakör.szie.hu. A palackos borok közül egyedül a minőségi vörösborok exportja nőtt 24 százalékkal. A lédig kiszerelésű borok exportjában legnagyobb részarányt képviselő asztali fehérborok kivitele csaknem 10 százalékkal, a kisebb részarányú vörösboroké pedig 24 százalékkal nőtt.

Magyarország a lédig borok legnagyobb részét Németországba és Csehországba exportálja, a palackos borok fele pedig Nagy-Britanniába, Csehországba és Németországba kerül.
 

Ezek is érdekelhetnek