Pánikolnak az almások

Állami segítséget kérnének az almatermelők a rendkívül alacsony felvásárlási ár miatt. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) azt állítja, ők nem segíthetnek – az ágazat már temetni készül önmagát.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 08. 27. csütörtök2009. 08. 27.
Pánikolnak az almások

Az Alma Terméktanács elnökségi ülésén jelentették be az almatermelők, hogy az utolsókat rúgják, mivel a nevetségesen alacsony felvásárlási árak éppen csak fedezik a betakarítás és a szállítás költségeit. A növények védelme ezen felül hektáronként négyszázezer forintba kerül – s ha nem térül meg, akkor mínuszban maradnak a szezon végére. Ezt egyébként tavaly is csak állami segítséggel tudták elkerülni, és a 2007-es sem volt jó évük. A harmadik ínséges esztendő úgy érhet véget, hogy nem tudják visszafizetni a hiteleiket, s jövőre nem lesz miből állni a termelési költségeket. Így akár meg is szűnhet a magyar almatermelés – riogat a terméktanács.

Ahogyan arról a Szabad Föld Online is hírt adott, a gyümölcsért most 11 forintot adnak a felvásárlók. Ez az ipari almára vonatkozik, azaz az idei 510 ezer tonnányi termésből arra a 300 ezer tonnára, ami a viszontagságos időjárás miatt csak ipari feldolgozásra értékesíthető. Az étkezési alma ára sincs éppen az egekben: az MTI információi szerint a Gála fajtát például a korábbi 100 forint helyett ennek feléért lehet csak továbbadni. Arra már korábban is számítani lehetett, hogy problémák lesznek, de ilyen alacsony árra senki sem gondolt.

Az Alma Terméktanács azon felvetésére, hogy az állam 3-4 milliárd forinttal támogassa a termelőket, Gőgös Zoltán FVM-államtitkár úgy nyilatkozott az MTI-nek: nincs lehetőség arra, hogy beavatkozzanak a piaci folyamatokba. Mint mondta, tavaly is csak közvetítő szerepet vállaltak a termelők és a felvásárlók között, ezzel sikerült is magasabb árat kicsikarni. A 11 forintos ipari léalma árral kapcsolatban ugyanakkor várhatóan megkeresik az Európai Unió Bizottságát, hiszen ezzel nem csak hazánkban akadnak súlyos problémák.

Ezek is érdekelhetnek