Megverte a Csabagyöngye a Beaujolais-t!

Az idén elsőként a magyarok ihatnak újbort a világon. Eddig a francia bozsolét tartották a világ legkorábban elkészülő borának, amely már novemberben piacra került.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 09. 10. csütörtök2009. 09. 10.
Megverte a Csabagyöngye a Beaujolais-t!

A magyar borászok idén ennél is korábban készítették el a "magyar bozsolét", a Csabagyöngye nevű bort, amit a magyar borvidékek közül kizárólag a Balaton déli oldalán termő Csabagyöngye nevű szőlőből lehet elkészíteni – írta a sonline.hu. Idén várhatóan 250 ezer palackkal gyártanak a „magyar bozsoléból".

Az év első boraként már szeptemberben forgalomba került újbor igazi kuriózum a friss, gyümölcsös borokat kedvelőknek. Az eljárás technikailag semmiben sem hasonlítható a francia bozsoléhoz, speciális magyar technológia alapján készül, amely alkalmas arra, hogy már a szüret utáni első hetekben, a klasszikus boroktól ugyan eltérő, mégis ízletes ital kerüljön a vásárlók asztalára.

A Csabagyöngye úgynevezett kettős hasznosítású fajta, azaz fogyasztható csemegeszőlőként és bor is készíthető belőle. Ebből a szőlőből kizárólag a Varga Pincészet készít újbort Magyarországon. A klasszikus borkészítés során alkalmazott érlelési szakasz kihagyásával, közvetlenül a kierjedés után, a szüretet követő harmadik héten belül kerül palackba a fehér újbor.

Beaujolais Franciaország egyik borvidéke, Párizstól 250 kilométerre. Az innen származó új (nouveau) bor lett világhíres Beaujolais Nouveau néven. Törvény írja elő, hogy az adott év mely napján éjféltől lehet árusítani. A legelső években, a tradíció születésekor ez november 15-e volt, azonban üzleti érdekeltségek miatt ezt november harmadik csütörtökére tették, hogy a hétvégére készülő borivók már bulihangulatban kaphassák kézbe az első üvegeket.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek