CBA, a nagyon magyar

Kezemben a Magyar Üzletlánc (CBA) akciós katalógusa, a borítón a legvonzóbb árú termékek képével, árával, ismertetőszöveggel. Vegyük sorra a kínálatot.

SzurkapiszkaHabik Csaba2009. 06. 05. péntek2009. 06. 05.
CBA, a nagyon magyar

Lapos kis doboz „Sardinie in oil” felirattal, még magyar nyelvű címkére sem tellett, egyébként olajosszardínia-konzervről van szó. Mint tudjuk, a magyar vizekben nem túl gyakori ez a halfaj, bizony csak tengerekben él, annak meg igencsak híján vagyunk.
„Instant Cocoa drink powder” szöveggel, saját márkás terméket kínálnak (ami ugyebár, azt jelenti, hogy rajta van a CBA logó). Ez a termék jól feladja az angolul nem beszélő vásárlóknak a leckét, vajon mit rejthet a zacskó? A kép alatt felirat segít: „instant kakaó italpor”. Töröm a fejem, merre vannak a hazai kakaóföldek, nem rémlik semmi…
„Mayonnaise” feliratú a következő palack. A fedőnév a majonézt jelenti, ám a CBA ennél a terméknél sem tartotta fontosnak a magyar címkét. De ami érdekesebb, úgy tűnik, nem akar hazai majonézt kínálni, pedig ennek előállítására képes a magyar ipar, nem is akármilyen minőségben.
A következő áru a kínálatból egy piros zacskó, „Craker” felirattal, kekszeket ábrázoló képekkel, alatta az ajánlat: Kréker sós 100 g. Ha valaki nem tudná, ősi magyar pékáru, csak most valamelyik környező országban gyártják. Nem érnek rá a magyar sütödések Crakert gyártani, de a CBA nem hagyja a magyar dolgozókat Craker nélkül… Van még ezen az oldalon két kis zöld zacskó „CBA Spices Fekete bors őrölt és egész” kiszerelésben. Annak idején Rákosiék megteremtették a magyar narancsot, a CBA most nyilván titkos alföldi borsmezőket rejteget, onnan szüretelnek.
A katalógust megfordítva sem kedvezőbb a honi termelők számára a kínálat. Láthatunk itt Tide absolute mosóport, Oxi Jar Lemon mosogatószert, Old Spice Red Zone tusfürdőt, Pampers Sleep Play pelenkát, de sehol egy Herz szalámi, egy gyulai májas, egy gyulai kolbász. Az első és hátsó borítón lévő tizenkét termékből egyetlenegy sem magyar gyártmány, ezt kínálja nekünk a Magyar Üzletlánc. A hazai termelők, iparosok és vásárlók nevében: köszönjük CBA.

Ezek is érdekelhetnek