Vonattal tökön, paszulyon át

A Föld leghosszabb vasútvonalával a transzszibériai expressz dicsekedhet: a 9288,2 kilométeres pálya Moszkvát köti össze Vlagyivosztokkal. Az első szerelvény 120 évvel ezelőtt, 1903 nyarán indult el – igaz, akkor még az orosz birodalom hajdani fővárosából, Szentpétervárról. Napjainkban az utat vonattal leghamarabb szűk hat nap alatt lehet megtenni, közben nyolc időzónán áthaladva. A Szibériát átszelő vasút költők, írók, rendezők sorát ihlette meg, ezen a vonaton kezdődik például Paszternak híres regénye, a Doktor Zsivago is.

TörténetekSzijjártó Gabriella2023. 08. 17. csütörtök2023. 08. 17.

Forrás: gettyimages

1929 transzszibériai expressz vasút építése Forrás: gettyimages

A „nagy szibériai vasútvonal” építése III. Sándor orosz cár uralkodása alatt indult el 1891-ben. A monumentális terv célja az volt, hogy a nyersanyagokban gazdag szibériai területeket bekössék a birodalom vérkeringésébe. Korábban ugyanis az onnan származó olcsó gabona és egyéb nyersanyagok exportálását nagymértékben megnehezítette a régió szegényes infrastruktúrája, nem ritkán több mint egy évig(!) tartott eljuttatni ezeket a Csendes-óceán­ partján fekvő Vlagyivosztokból Oroszország európai részeibe. Emellett a cár aggódott a Távol-Keleten erősödő nyugat-európai nagyhatalmi jelenlét miatt: egy esetleges katonai támadás során Szibéria lényegében védtelen volna, így jobbnak látta vasúton is összekötni a birodalma különböző részeit.

Beszédes Vlagyivosztok neve, ugyanis a jelentése: urald a Keletet!

A vasútvonalat 10 év alatt tervezték megépíteni – ebből 25 év lett. A projektet állami pénzből valósították meg, és 350 millió rubelre becsülték a költségeket – a végösszeg a többszörösére rúgott, valahol másfél mil­liárd­nál állt meg.
Egyszerre a két végéről indították az építést, és hét szakaszra osztották a megvalósítást. Az esemény rangját emelte, hogy Vlagyivosztokban a világ körüli útjáról visszatérő Nyikolaj Alekszandrovics trónörökös (a későbbi II. Miklós cár) díszegyenruhában és saját kezűleg tolt el egy talicska földet az építési területre, ezzel hivatalosan is elindítva a megaberuházást.
A vasútvonal építése hatalmas mérnöki és logisztikai teljesítményt igényelt. A munkálatok 9600 építőmunkással indultak el, de volt olyan időszak, amikor a szakmunkások és a mérnökök mellett 80 ezer elítélt, katona és paraszt dolgozott a vasúton; az első világháború idején rengeteg hadifogoly is. Az építkezés emberfeletti erőfeszítést követelt: szinte kizárólag kézi erővel, baltával, ásóval és fűrésszel vágták ki a nyomvonal területén a fákat, majd rakták le a síneket, ráadásul szélsőséges időjárási körülmények közepette.

1929 transzszibériai expressz vasút építése
1929 - szélsőséges időjárási körülmények között, szinte kizárólag kézi erővel építették a vasútvonalat. Fotó: Heritage Images / gettyimages 


Az első szerelvény 1903 nyarán indult el az orosz birodalom akkori fővárosa, Szentpétervár és a távol-keleti Vlagyivosztok közötti 9508 kilométeres útra, amelyet 16 nap alatt tett meg. A nehézségek azonban nem értek véget; például amikor az orosz–japán háborúban Oroszország vereséget szenvedett, elvesztette a vonal Mandzsúrián átívelő kínai szakaszát, így 1907-ben ismét új, orosz területeken áthaladó szakaszt kellett építeni, amely elkerülte ezt a területet.
A vasútvonalat hivatalosan 1916-ban adták át, a következő évben pedig az európai végállomás Szentpétervár helyett Moszkva lett. A vasútnak köszönhetően több mint hárommillió ember költözött át Oroszország keleti területeire, és új városok is épültek, többek között Novoszibirszk. A második világháborúban felbecsülhetetlen jelentőségűnek bizonyult a vasútvonal: számtalan gyárat telepíthettek át általa a kevésbé fenyegetett régiókba, onnan viszont katonákat és hadianyagokat szállítottak az európai területre eső hadszínterekre.

Peter Carl Fabergé, az utolsó orosz cári ékszerész egyik ékszertojása egy felhúzható kis aranyvonatot rejtett, a tojást körbevevő szürke szalagra pedig a transzszibé­riai vasút térképét rajzolták. A szakértők 71 tojásról tudnak, ebből 62 vészelte át a történelem viharait.

A vonal teljes villamosítása 2002-ben fejeződött be, és dupla sínpár fut végig. A vo­nat 9288,2 kilométeres útját 16 nagyobb folyó (többek között a Volga, az Ob, a Jenyiszej, az Amúr) keresztezi, és 87 város számára biztosít közvetlen összeköttetést. Útvonalának 81 százaléka Ázsiára esik.
A transzszibériai útvonal közlekedési jelentősége túlnő a Moszkva–Vlagyivosztok távnál. Például a Bajkál-tótól kiépítettek egy leágazást, mely Mongólián át Pekinget is összeköti a fővonallal. Más helyeken Szibéria északabbra levő részeihez kapcsolták a fő­vonalat.

Legekből nincs hiány!

  • A vonat megáll a világ egyetlen, 1904-ben márványból épült vasútállomásán is, a Bajkál-tó melletti Szlugyanka város­kában.
  • A vasútvonal legmagasabbra, 1040 méterre a Bajkálon túli Jablonova hegységben kapaszkodik, Vlagyivosztok előtt 30 kilométerrel viszont egy rövid szakaszon a tengerszint alatt néhány méterrel fut.
  • Leghosszabb hídja, amely az Amúr felett ível át, több mint 2,6 kilométeres.
  • A vasútvonal leghidegebb pontja a Bajkálon túli Mogocsa, ahol –62 Celsius-fokot is mértek már.
  • A vonalon 15 alagút található, ezek közül a leghosszabb több mint 7 kilométeres.

 

 

Ezek is érdekelhetnek