Kezeletlen szexuális problémák

A szexuális problémák legfőbb okozói az elhízás, a cukorbetegség, illetve a magas vérnyomás. Hazánkban e betegségek előfordulása meghaladja a nemzetközi szintet, így a szexuális problémák gyakorisága is európai átlag feletti.

Vény nélkülSzabad Föld Online2009. 06. 25. csütörtök2009. 06. 25.
Kezeletlen szexuális problémák

A legnagyobb baj talán az, hogy sokan nem is tudják, milyen orvoshoz forduljanak, ráadásul kevés szakember foglalkozik a betegségek miatt kialakult szexuális problémák kezelésével. Talán ezeknek köszönhető, hogy jelenleg a szexuális problémákkal küszködők mindössze 10 százaléka fordul orvoshoz – a hatékony kezelési lehetőségek ellenére.

Hazánkban egy 500 fős, online felmérés alapján a megkérdezett férfiak 75 százaléka, míg a nők 64 százaléka jelezte, hogy többször előfordult a szexuális életükben probléma. A férfiaknál a merevedési zavar és a korai magömlés, a nőknél az orgazmus zavara volt a legjellemzőbb gond.

A felmérésből az is kiderült, hogy a merevedési zavart panaszolók több mint fele évek óta küzd a problémával, mégsem fordul orvoshoz. A nemzetközi helyzetet tekintve elmondható, hogy a 40 és 70 év közötti férfiak felénél előfordult merevedési gond. Egy férfinak majdhogynem az életkorának megfelelő arányú százalékos esélye van arra, hogy merevedési zavara legyen.

Ezen eredmények fényében még inkább szükség van olyan szakemberekre, akik a szexualitással kapcsolatos problémákat átfogóan kezelik, nemcsak egy-egy oldalról– (urológia, pszichológia stb. – vizsgálják.

A hasonló nevű európai szervezet hivatalos tagszervezeteként létrejött Magyar Szexuális Medicina Társaság (MSZMT) megalakulásával erre a társadalmi méretű problémára próbál megoldást találni. Ez az első önálló szakmai szervezet, amely a szexuális problémák orvosi megközelítésének valamennyi jelentősebb területével foglalkozik. Összehangolja az urológusok, nőgyógyászok, ideggyógyászok, háziorvosok és pszichológusok munkáját, és integrálja a különböző szakterületek tudását. A Társaság megalakulását és célkitűzéseit teljes mértékig támogatja a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége, felmérve az erre irányuló igényeket.

Forrás: Magyar Szexuális Medicina Társaság

Ezek is érdekelhetnek