Új emlőszűrő központ nyílt Debrecenben

A napokban birtokba vett, vadonatúj emlőszűrő centrumban a legszigorúbb követelményeknek megfelelő gépekkel végzik az emlőszűrést a debreceni Kenézy kórház orvosai, és szakasszisztensei.

Vény nélkülBalogh Mária2009. 06. 05. péntek2009. 06. 05.
Új emlőszűrő központ nyílt Debrecenben

Az újonnan kialakított mammográfia központba a régiek mellé új gépeket és műszereket vásárolt a Hajdú-Bihar megyéből érkező pácienseket ellátó egészségügyi intézmény. A digitális technológiával végzett vizsgálati eszközök 55 millió forintba kerültek. Az újonnan kialakított rendelő területe ötször akkora, mint a szűrésnek korábban helyet adóé volt. A központ átépítése 13 millió forintba került.

Az emlőszűrést az ÁNTSZ által összeállított központi lista alapján a Kenézy Kórház illetékességi területéhez tartozó, mintegy 30 ezer, 45-65 év közötti nő számára végzik el az új centrumban. Az érintett korosztályba tartozó hölgyek kétévente kapnak „behívót”. Az eddigi tapasztalatok szerint az értesítést követően az érintettek 50-60 százaléka jelenik meg a szűrésen. Ez az arány az országos átlagot meghaladja, de a legüdvözítőbb az lenne, ha minden érintett nő elmenne az ingyenes mellvizsgálatra. Ugyanis a kellő időben felismert elváltozások, daganatos betegségek 95 százalékban sikeresen gyógyíthatóak.

A háziorvosoknak, védőnőknek, ÁNTSZ kistérségi munkatársaknak köszönhetően különösen magas, 80 százalékot meghaladó, a Hajdúböszörményből, Hajdúdorogról, Hajdúnánásról és Balmazújvárosról mammográfiai vizsgálatra érkezők aránya.

A szűrésen részt vett asszonyok melléről készített felvételt a centrum két orvosa egymástól függetlenül értékeli. A páciens az eredményről postán kap értesítést. Ha a szűrés eredménye negatív, nincs további teendő, legközelebb két év múlva érkezik újabb behívó a vizsgálatra.

Nem kell megijedni akkor sem, ha valakit az első szűrés eredményének ismeretében úgynevezett tisztázó, kiegészítő vizsgálatra visszarendelnek. Ez a nők 3-5 százalékát érinti csupán, s éppen az ő érdekükben történik. Érdemes azonban tudni, hogy a kiegészítő vizsgálatok 30-40 betegnél pozitív eredményt mutatnak évente.

A diagnosztikai emlővizsgálaton minden olyan nő részt vehet, aki orvosától panasza miatt beutalót kapott – tájékoztattak a kórház szakorvosai. Ezen a vizsgálaton tehát nem a „behívót” kapott nők, hanem a Kenézy Kórház illetékességi területén kívülről, beutalóval érkezők vesznek részt. Esetükben azonnal elvégzik a kiegészítő ultrahang-vizsgálatot, és a szűrés eredményéről nem postai úton, hanem azonnal értesülnek. Minden apró intő jelre figyelni kell, s a jóindulatú elváltozások esetében is érdemes az orvos tanácsait követni.

Az új debreceni emlőcentrumban, a Jerikó utca 21. alatt, munkanapokon: 7- 18 óra között várják a vizsgálatra érkezőket.

Ezek is érdekelhetnek