Véradás: visszanyerhető az élet

Súlyos betegségben szenvedők, műtőasztalon fekvők, baleseti sérültek nyerik vissza életüket, egészségüket naponta – mások vére árán. Egy véradásnyi vérrel akár három emberélet is megmenthető. Néha még a sajátunk is…

Vény nélkülValló László2009. 06. 24. szerda2009. 06. 24.

Kép:

Véradás: visszanyerhető az élet

Miklóst a felesége, Kati tette véradóvá, aki már két szívműtéten is átesett. Eleinte a nejével való együttérzésből vállalta a véradást, később már tudatosan nyújtotta a karját. Több mint huszonötször adott vért eddig, és volt olyan esete is, amikor a munkahelyéről szólították el, mert éppen az ő vércsoportjára volt szüksége egy leukémiás fiúnak.

Becslések szerint hazánkban több tízezer lehet az elkötelezett, húsz-harmincszoros véradók száma. Elsősorban az ő érdemük, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján (www.ovsz.hu) rendszerint a zöld mezőben áll a mutató, ami azt jelzi, elegendő a fölhalmozott vérkészlet. Kalász László főorvos, az OVSZ régióigazgatója úgy látja, ha a lakosság öt százaléka rendszeresen ad vért, akkor elegendő tartalék áll rendelkezésre. Ez mintegy félmillió véradási alkalmat jelent évente.

A véradás fontosságáról gyakran hallunk, de az kevésbé közismert, hogy szüleinktől több mint ötszázféle vércsoport-tulajdonságot öröklünk. Ezek alapján éppúgy megkülönböztethetők vagyunk, mint az ujjlenyomatunk révén. Még szerencse, hogy a vérátömlesztéshez elegendő, ha csak a főbb tulajdonságokban egyezik meg a kapó, illetve az adó (donor) vére. E legfontosabb ismérvek az A, B, 0 vércsoportrendszer, és ezen belül az Rh-pozitív, illetve -negatív megfelelés. Vérátömlesztéskor minden rászoruló elsősorban a saját vércsoportjának megfelelő vért kell hogy kapja. Az általánosan adható 0-s vércsoportú vér átömlesztése csak szükségmegoldás. Viszont az az ember, aki AB vércsoportú, ráadásul még Rh-negatív is, különösen értékes véradó, mivel ez a legritkább vércsoport, a lakosság mindössze 1,2 százalékát jellemzi.

Noha véradáskor a leadott vért mindenekelőtt az átadás (vérátömlesztés) szempontjából fontos tulajdonságok figyelembevételével vizsgálják, egy ilyen ellenőrzés hasznára válik a véradónak is – hívta föl a figyelmet a főorvos. Egyébként csak fölmerülő tünetek esetén vizsgálják az embereket abból a szempontból, hogy például HIV-fertőzöttek-e, netán hepatitisz–B vagy –C vírussal élnek-e együtt. Ezenkívül a véradáskor végzett orvosi vizsgálat kiváló alkalom pl. valamilyen alakuló rendellenesség időbeni fölismerésére is. Vagyis olykor a véradó saját életét is megmentheti...

Ezek is érdekelhetnek