Fénytámadás a faggyú ellen

A kamaszokat lelki válságba taszíthatja, de sokan felnőttkorukban sem szabadulnak tőle – ez az akné. Ha a pattanásos bőr gyulladásaira nem használnak a méregdrága kozmetikai szerek, hasznosabb bekopogni a bőrgyógyászhoz. Segíthet a fényterápia is.

Vény nélkülPalágyi Edit2009. 07. 25. szombat2009. 07. 25.
Fénytámadás a faggyú ellen

Van, aki már tizenévesen szenved a pattanásoktól, és olyan is, aki azt hitte, hogy megúszta, ám huszonéves korában hirtelen elindul bőrén a gyulladásos folyamat. Igaz, hogy a pattanásos bőr csak igen ritkán jelent egészségügyi kockázatot, de már csak azért sem érdemes elhanyagolni e problémát, mert a gyulladások hegei néha életre szólóan megmaradnak. S a kráterekre emlékeztető sebek eltüntetése már hosszadalmasabb és nehezebb folyamat.

– Sokan előbb végigpróbálják a drogériákban kapható méregdrága szereket, aztán eljárnak kozmetikushoz, és legfeljebb csak akkor keresik fel a rendelőt, ha mindezekkel már kudarcot vallottak – magyarázza Szabó Gábor bőrgyógyász, akivel egri rendelőjében beszélgettünk. Tanácsa szerint a pórusok tisztítása, a faggyú eltávolítása maradhat a kozmetikusra, ám a nagyobb, gyulladásos csomókkal már érdemes felkeresni egy szakorvost. A kezelés során előbb krémeket, ecsetelőszereket vetnek be, majd a pirulák, kapszulák következnek vagy épp a fényterápia.

Az aknék kialakulása és „karbantartása” körül számos tévhit kering. A serdülőkorban megváltozott hormonháztartás önmagában nem föltétlen okoz aknét – csak azoknál, akiknek a bőre különösen érzékeny a hormonhatásra. Gyakran a férfiasodó kamaszok, a magas tesztoszteronszintű sportolók szenvednek a pattanások tömegétől. A lányok sem menekednek meg a bőrproblémáktól – számukra gyakran a fogamzásgátló tabletták jelentik a megoldást e szépséghibára.

Az aknés bőrre szükség esetén egy A-vitamin-származékot, azaz izotretinoin hatóanyagú szert írnak fel. Ez, több hónapos kúrával, csökkenti a faggyúmirigyek gyulladásos hajlamát, mérsékli a faggyútermelést. Sokan azonban tartanak a mellékhatások hosszú sorától, például a bőr, a szem kiszáradásától. A bőrgyógyász szerint valóban nem kapkodhatjuk be nyakló nélkül e szereket, ám orvosi felügyelet mellett, rendszeres vérvételekkel ellenőrizve a pácienst, nyugodtan alkalmazhatóak.

Akadnak azonban, akik más betegségük (például cukorbaj) miatt nem szedhetik e kapszulákat. Mások egyszerűen nem szeretnék újabb pirulákkal terhelni a szervezetüket. A versenysportolók például azért nem élhetnek az aknéellenes medicinákkal, mert elbuknának a doppingteszten. Ilyen esetben új fegyvert vethetnek be a pattanásoktól, gyulladásoktól megviselt arc – és nem utolsósorban az önbizalom – helyreállítására: ez pedig a fényterápia.

Ha valaki jól bírja a napozást, kipróbálhatja: a gyulladt, pattanásos bőrre a napfürdőzés is áldásos hatású lehet. Ám a természetes fény ártó, ráncosító UV-sugarakat is tartalmaz. Az a speciális berendezés viszont, amit a bőrgyógyász használ, csak jótékony sugarakat bocsát ki magából. Az úgynevezett intenzív pulzáló fény (IPL) gyógyító ereje abban rejlik, hogy pusztítja a baktériumokat, mérsékli a faggyúmirigyek gyulladását.

Az öt különböző hullámhosszú fényt – köztük kétféle lézert – kibocsátó készülék azoknak is okozhat meglepetést, akik már rég elfelejtették a kamaszkori pattanásokat. Bizonyos fényhullámok ugyanis halványítják a pigmentfoltokat, eltüntetik az apró ereket, rugalmasabbá varázsolják a kötőszöveteket, egyszóval láthatóan megfiatalítják a bőrt.

Ezek is érdekelhetnek