Férfias vitaminok

Ritkán hallunk olyan elemzéseket, amelyek a férfiak egészségének sebezhetőségét emelik ki. Azt gondolnánk, hogy ha vitaminpótlásról és az ellenálló képesség fokozásáról van szó, az csak a nőket – mint a gyengébbik nemet – érintheti egyedül.

Vény nélkülSeufert-Szántó Orsolya2009. 08. 28. péntek2009. 08. 28.
Férfias vitaminok

A férfiakat sújtó teher
Számos kutatást folytattak annak feltérképezésére, hogy a nők immunrendszerét, hormonális, és szexuális folyamatait támogató vitaminok vajon ugyanolyan hatásfokkal dolgoznak-e a férfiak szervezetében is. A vizsgálatok azt bizonyították, hogy ugyanazon vitaminokból eltérő mennyiség szükséges egy férfi és egy női szervezetben, és míg egyes vitaminok a nőknél hasznosnak bizonyulnak, a férfiaknál szükségtelenek. A szellemi és fizikai teljesítőképességében legyengült, negatív irányba fordult szexuális életű férfiaknál a változások hátterében a növekvő stressz, a környezeti ártalmak és a teljesítménykényszer áll - ezt támasztják alá a felmérések. A férfiakat ezeken túl tovább sújtja a sokszor teherként megjelenő társadalmi nyomás, mely szerint a férfi a családfenntartó, a kőszikla, a biztos pont, mely nem inoghat meg. A férfi minden helyzetben felelősséget vállal a döntéseiért, hisz akiket, amiket képvisel - család, munka -  azoknak további sorsáért felelősséggel tartozik. Ám ez a nyomás hosszú távon egészségkárosodáshoz vezethet. A fokozódó stressz csökkenti a teljesítményt és a potenciát, szervi panaszokat generál, melyek betegségek kialakulásához vezethetnek.

Férfiinfertilitás
A férfiak esetében a vitaminok nem csak a komplex közérzetjavításban vállalnak szerepet. Egy férfi megterhelt életének, elvárásokkal teli életritmusának következtében kialakuló problémák a szexuális potencia és a nemzőképesség területén jelennek meg leggyakrabban. A férfiinfertilitással, meddőséggel a párok a sikertelen gyermekvállalás kapcsán szembesülnek. Az infertilitás nem más, mint a védekezés nélküli, rendszeres nemi élet mellett is sikertelen gyermekvállalás. A sikertelenség bármelyik nem hiányos gyermeknemző képességéből adódhat, ám ha a meddőség a férfi részéről igazolt, úgy a problémák hátterében feltehetően a spermiumok számának, minőségének és mozgási képességének rossz irányú megváltozása áll. Minden esetben szakorvosi vizsgálat szükségeltetik, mely további orvosi teendőket vonhat maga után. Ám életmód-változtatással, speciális étkezéssel és megfelelő vitaminok szedésével a meddőség esélye csökkenthető.

Életmódváltás, vitaminfokozás
A szélsőséges életformák nem kedveznek a gyermeknemzés képességének. Így a túlzott alkoholfogyasztás vagy a dohányzás felelőssé tehető a rossz spermiumminőségért. A kemény fizikai megterhelés, a túlságosan megfeszített sporttevékenység, a környezeti ártalmak, vegyszerek, akár még a növényvédő szerek is – és a fokozott hőhatás is kedvezőtlen körülményeket alakítanak ki. Kerülendő a zsíros ételek fogyasztása, de javasolt táplálékkiegészítők, vitaminok szedése.

Férfias vitaminok
Ma már a férfiak sem szorulnak hátrább a sorban a táplálékkiegészítők tekintetében. Egyre több férfiaknak szóló  komplex vitamin található a boltok polcain.

A szelén azok közé az ásványi anyagok közé tartozik, melyek a tumoros elváltozásokért is felelős szabad gyökök elleni harc ütőképes katonái. Segíti megtartani a sejtmembrán épségét. Az emberi szervezet mindössze 6 mg szelént tartalmaz, melynek nagy része a fogzománcban, a májban és a körmökben található. A szelén bizonyítottan a spermiumok motiváltságának fokozásában hoz eredményt.

A cink a spermium számát és motiváltságát együttesen képes fokozni. A szemben, a hajban és a férfiak esetében a nemi szervekben található nyomelem ajánlott napi mennyiségét gondosan kell meghatározni, hisz túlzott bevitele rézhiányhoz vezethet. Cinkforrás a hús, a hüvelyesek és a tojás.

A C-vitamin ismert antioxidáns, az immunerősítés mestere, segít leküzdeni a stresszt és a betegségeket. Nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, hisz a tengerimalacokkal együtt csak mi nem tudjuk előállítani. Férfiaknál a vízben oldódó vitamin kompenzálja a környezeti hatások és a kemény fizikai munka következtében fellépő terhelést. Magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik a zöldpaprika, a paradicsom, a káposzta.

A legjobb növényi E-vitaminforrások a növényi olajok, a tökmag, az olíva- vagy napraforgóolaj. Az állati eredetű források közé tartoznak a húsfélék, a tojás és a máj. Nehéz fizikai munka esetén a férfiaknak érdemes ebből a vitaminból többet a szervezetükbe juttatni.

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin. A legtöbbször csontképző, erősítő funkcióját említik, emellett az idegrendszer egészséges működéséért is felelős. Segíti a foszfor beépülését. D2- és D3-vitamint különböztethetünk meg. Az előbbi növényekből nyerhető, míg az utóbbi állati eredetű táplálékokból, de a jótékony napsugárzás is a D3-vitamin termelését teszi lehetővé.

Az Arginin bizonyítottan segíti az infertilitás mindegyik problémakörének felszámolását. Így tartós szedése javasolt.

A Q10 koenzim sejtjeink energiatermelésében végez áldásos munkát, így a spermiumok képzésében is fontos funkciója van. A komplex férfivitaminok gyakran tartalmaznak Q10 koenzimet.

Forrás: Diéta és Fitnesz

Ezek is érdekelhetnek